Gaudim de la Setmana Santa, a la cuina

Les tradicions d'aquesta setmana també és veuen reflectides als nostres plats

La gastronomia té el seu espai de protagonisme en tota celebració a Catalunya. Ho veiem per Nadal, per Sant Josep, i per infinitat de propostes culinàries que posen l'accent en el moment de l'any en el qual ens trobem. I com cada moment de l'any té el seu reflex en la gastronomia a Catalunya, i arreu del món, com ha passat durant la Quaresma, per Setmana Santa la cuina manté com a ingredients principals el bacallà, els llegums i les verdures. I és que durant aquests dies, com passa durant la Quaresma, la tradició diu que són dies d'abstinència i dejuni, i destaca especialment que, seguint la tradició cristiana, són dies en els quals la carn està prohibida.

Una tradició que prové de l'origen cristià de la celebració, però que en molts casos s'ha preservat simplement per tradició familiar. Amb tot, hi ha una sèrie de productes gastronòmics que esdevenen les estrelles d'aquestes dates.

El bacallà és el producte estrella d'aquesta temporada. Parlem d'un peix blanc amb baix contingut en greix. Amb tot, és ric en àcids grassos essencials, i és un aliment bàsicament proteic contenint tots els aminoàcids essencials. A més, destaca pel seu contingut en potassi, que afavoreix el bon funcionament del sistema nerviós, i en fòsfor, present als ossos i les dents.

Les verdures i els llegums prenen protagonisme per la seva capacitat d'aportar energia i saciar-nos. I no hi falten les postres, que tradicionalment han fet portar millor aquests dies d'abstinència.

Compartim un seguit de receptes perquè la Setmana Santa sigui una festa a la taula.

Hummus de cigrons amb crudités

Hummus de cigrons amb crudités

 

Si parlem d'entrants o primers plats, una bona opció és preparar Hummus de cigrons. Un plat senzill i boníssim, amb el llegum com a protagonista. O una sopa de cigrons i bledes, per entrar en calor si refresca.

Prenent les verdures com a base, podem optar per fer una truita d'espinacs, patata i ceba. Molt saborosa i nutritiva, i ideal per preparar entrepans si sortim d'excursió. També podem preparar un plat de temporada, amb tempura de carxofes, i fer un bon primer plat.

Canelons de bacallà amb samfaina

Canelons de bacallà amb samfaina

Com a plat principal, o plat únic, us presentem diferents propostes, totes elles amb el bacallà com a protagonista. La primera, uns boníssims canelons de bacallà amb salsa de samfaina. La segona, el tradicional Bacallà amb espinacs, panses i pinyons. I una més, bacallà amb patates, fàcil de fer, i boníssim.

I anem per les postres. Si triem l'opció tradicional a Catalunya, no poden faltar a la taula els bunyols de vent. Uns dolços fets a base de farina que es fregeix en oli i després s'ensucren. Però hi ha més opcions, com preparar Llet de Pasqua, tradicional del nord de l'Estat.

I per postres, bunyols de Quaresma

I per postres, bunyols de Quaresma

I per acabar, podeu anar preparant la Mona de Pasqua, per fer un tancament de la setmana rodó!

Més informació
 
Destaquem