Una de les tradicions de Setmana Santa més arrelades: el Via Crucis

Diferents municipis de Catalunya mantenen vives les tradicions religioses de Setmana Santa

La tradició cristiana marca la celebració de la Setmana Santa arreu de Catalunya. No en va, és l'origen d'aquesta festa. Processons, representacions de la Passió, oficis religiosos... La fe cristiana viu en aquestes dates el seu moment més important de tot el calendari litúrgic.

Una de les tradicions més arrelades arreu del territori és la de reviure el Via Crucis el Divendres Sant. Però, què és?

El Via Crucis és una expressió llatina que significa "Camí de la creu". Una processó en què els catòlics recorden els moments de la vida de Jesús des que va ser empresonat fins a la seva crucifixió, és a dir, la Passió de Jesús.

El trajecte està format per 14 estacions, en les quals es representen aquests moments de calvari. El guió i l'escenificació de cada Via Crucis té algunes variacions depenent del municipi en el qual es representa. Així, per exemple, en molts municipis, la processó va precedida per una talla de fusta del Crist crucificat, que porten diferents portadors devots.

D'altra banda, aquestes estacions o escenes, en alguns municipis s'escenifiquen a l'interior de l'església, en d'altres a les places i carrers, o fins i tot en espais a l'aire lliure que ja estan preparats per a aquest fi en diferents indrets, normalment, als afores del municipi. També pot consistir en una narració per part el capellà de la vila o els mateixos devots, o bé comptar amb actors que reciten o canten els misteris.

Arreu de Catalunya n'hi ha que són especialment rellevants. Entre ells, podem anomenar el Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm. En aquest cas, l'escenari és els carrers del municipi, que acullen la representació que data del segle XVII i que és transmès de pares a fills, generació rere generació.

Un dels moments més impactants és el Calvari, fent una pujada a un turó dels afores del municipi, on la magnífica interpretació dels soldats romans juntament amb una excel·lent il·luminació i subratllat amb l'acústica de la música, captiva propis i estranys. És el llarg camí fins a la crucifixió i mort de Jesús.

Més informació
 
Destaquem