És temps de bolets!

La tradició boletaire està fortament arrelada arreu de Catalunya

Amb l'arribada de la tardor es posa de manifest una de les tradicions més arrelades arreu de Catalunya: la boletaire. I és que un any més, centenars de persones sortiran al bosc a caçar-los, per emplenar les estones d'esbarjo, i els cistells, d'aquest preuat àpat. 

I és que sortir a caçar bolets és una tasca per gaudir en família o amics que requereix una certa preparació, ja que no tots són comestibles, i alguns són molt perillosos. Per això, sols cal recollir aquells que estem totalment segurs d'haver-los identificats com a comestibles.

Els bolets comestibles més freqüents a Catalunya són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. Pel que fa als bolets tòxics, gairebé la totalitat de les intoxicacions mortals són degudes a la farinera borda ('Amanita phalloides'), un bolet molt tòxic i bastant freqüent als boscos.

Cal assegurar-se bé de no consumir els que poden ser perjudicials per a la salut, i no fiar-se de falsos mites, com ara creure que tots els bolets verinosos tenen colors llampants, o refiar-se de la prova de l'all, que no té cap fonament científic i no és certa.

 
Caçar bolets requereix una certa preparació.

Caçar bolets requereix una certa preparació.

Com collir-los

A l'hora de collir bolets, la millor manera de fer-ho és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli. Cal posar-los en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic, així les espores són recuperades pel bosc. Igualment, no s'ha de remenar la fullaraca amb cap eina, ja que perjudica el bosc i els bolets. I sempre, tenint cura del bosc, respectant l'entorn.

Temporada boletaire

La temporada boletaire aquest mes d'octubre es presenta, de moment, molt fluixa. Els motius són la manca de pluges durant el passat mes d'agost, les altes temperatures i la baixa humitat. Les condicions climatològiques adverses han dificultat la proliferació de les espècies. Amb tot, són molts els indrets on ja se'n poden trobar, i s'espera que en les pròximes setmanes hi hagi una revifada si arriben les pluges als boscos més pròxims a la costa i a la zona central.

Més informació
 
Destaquem