Aprèn a collir bolets de manera correcta

És important agafar únicament aquells bolets que coneixem, i sense perjudicar l'entorn natural

Ara que és temps de bolets, són moltes les persones que surten al bosc per fer aquesta divertida cacera i emportar-se el preuat àpat cap a casa. Però és important saber com cal collir-los, en primer lloc, per no danyar els micelis i no perjudicar l'entorn. Sabeu com s'han de collir per tal de no malmetre el bosc?

Segons la web de la Generalitat de Catalunya, el més recomanable és tallar-los arran de terra amb un ganivet. Així, la millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli.

De la mateixa manera, és important recordar que no s'ha de remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micelis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten, pot ser que no tornin a fructificar. Si ho malmeteu, allà, ja no tornarà a haver-hi bolets.

Un cop collits els bolets, poseu-los en cistells de vímet i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets - les espores- són recuperades pel bosc. En bosses de plàstic els bolets s'ofeguen i entren en descomposició.

Centenars de persones cacen bolets a la tardor.

Centenars de persones cacen bolets a la tardor.

També és molt important que només agafeu els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes. Recordeu que n'hi ha de molt tòxics, i no voleu que la jornada festiva acabi en disgust. Així que no agafeu, trepitgeu ni esclafeu cap bolet que no conegueu.

També recordeu que si són molt petits, és millor no agafar-los i deixar-los créixer una mica més perquè estiguin madurs i hagin tingut temps d'alliberar les espores.

I, finalment, colliu els bolets amb moderació, no és millor boletaire aquell qui fa més cistellades de bolets.

Més informació
 
Destaquem