El rovelló, el bolet estrella a casa nostra

Sense cap dubte, el rovelló és el bolet més buscat pels boletaires a Catalunya

És temps de bolets a Catalunya, i a l'hora de sortir-los a caçar, n'hi ha un que, sense cap dubte, és la gran estrella a aconseguir per molts boletaires. Parlem del rovelló, un bolet bastant comú i fàcil de trobar i distingir, que fa les delícies a la cuina catalana.

Però no tots els rovellons són iguals. I és que n'hi ha de 5 tipus diferents! Ho sabies? Coneguem primer aquest bolet.

El rovelló pertany a la família de les russulàcies, igual que les llores (rússules). En llatí s'anomena Lactarius pel làtex que desprèn. Quan el tallem, el làtex que desprèn és de color taronja, vermell o violaci, i això el distingeix perfectament d'altres espècies molt semblants que el fan de color blanc.

Un bolet que rep diferents noms depenent de la zona. Els noms més habituals en català són rovelló, pinetell, pinenca, pinenc i esclata-sang.

El barret del rovelló és del color de la seva sang, taronja o vermellós, igual que les làmines. De jove, aquest barret és còncau i a mesura que va creixent es torna pla o en forma d'embut.

Els rovellons a la brasa són un clàssic de la cuina catalana.

Els rovellons a la brasa són un clàssic de la cuina catalana.

 

A l'hora de buscar-lo, cal intentar trobar-lo prop de les coníferes, com el pi o l'avet. I a l'hora de comprar-lo, hem de tenir en compte diferents aspectes. El més preuat gastronòmicament és el rovelló vinader. El rovelló d'avet i el rovelló de pi negre són molt inferiors a la cuina, però són els primers que surten, i els primers que es poden comprar.

I ja a taula, el rovelló es pot cuinar de múltiples maneres, tot i que les més habituals són a la brasa, amb picada d'all i julivert, o bé amb fricandó de carn.

Ja sabeu, els rovellons fan les delícies de grans i petits. No deixeu de gaudir-los!

Més informació
 
Destaquem