El muntatge més entranyable de Nadal: Els Pastorets

La representació és un clàssic de les festes nadalenques, amb orígens medievals

Seguint amb les tradicions nadalenques a Catalunya, n'hi ha una que és gairebé imprescindible a la majoria de municipis del país. Estem parlant de la representació d'Els Pastorets, dramatitzacions divertides i entranyables per excel·lència d'aquestes dates. S'anomenen Pastorets perquè l'acció o trama es desenvolupa a través dels diàlegs que tenen els pastors en anar a fer l'ofrena al nounat. Un muntatge que, juntament amb La Passió, per Setmana Santa, és de les representacions més arrelades a Catalunya.

Una obra que combina els continguts del naixement de Jesús, la lluita del be i del mal entre àngels i dimonis, i diverses històries i diàlegs dels pastors que rememoren el primer Nadal.

Pel que fa al seu origen, cal buscar-lo en els drames religiosos medievals. Així, l'officium pastorum (l'adoració dels pastors) és el punt de partida d'aquelles antigues celebracions que els fidels interpretaven durant la nit de Nadal en les esglésies. Unes representacions pensades per a refermar entre els creients el valor i la pedagogia del dogma i de la història sagrada.

Pel que fa a les obres més populars del gènere, destaquen L'estel de Natzaret (Ramon Pàmies, 1903), Els pastorets o l'adveniment de l'Infant Jesús (Josep Maria Folch i Torres, 1916), i La flor de Nadal (Francesc d'Assís Picas, 1954), i la majoria de representacions les fan grups de teatre amateur o infants.

Actualment, les representacions arrenquen cap al 16 de desembre i s'estenen fins ben entrat el mes de gener, si bé la tradició diu que es representen pels volts del dia de Nadal. Arreu de Catalunya hi ha múltiples propostes per gaudir d'aquest muntatge, i les podeu consultar, la majoria d'elles a la pàgina web de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya.

Més informació
 
Destaquem