Per què posem vesc per Nadal a casa?

El color verd permanent del vesc simbolitza la vida

Segur que visitant els amics o la família per Nadal, heu vist que a casa, hi tenen vesc. Normalment, penjat cap per avall en alguna de les portes. O potser sou vosaltres mateixos qui en teniu. Però, sabeu quin és el significat de tenir-lo a casa per Nadal?

El vesc és una planta hemiparàsita que viu al damunt de branques, principalment en arbres de fulla caduca, com pomers o pollancres, però també sobre algunes espècies de pins. És originària d'Europa, i de l'oest i sud d'Àsia, és espontània a la península Ibèrica, i ha estat introduïda a Amèrica del Nord.

L'origen de la tradició de tenir-ne a casa s'explica pel fet que tingui color verd tot l'any, ja que és un símbol de vida. Els antics Celtes tenien el ritual de collir-lo pels volts de Nadal, i ho feien amb una falç d'or, perquè hi havia la creença que així se li donava riquesa. No en va, quan s'asseca, la planta adquireix un color daurat...

El vesc, segons la tradició, s'ha de regalar, i un cop a casa, s'ha de col·locar prop de la porta d'entrada per aturar els mals esperits. A l'any següent aquest s'ha de cremar i substituir-lo per un de nou que també ha de ser regalat.I encara més tradicions. I és que, si una parella es fa un petó sota una branca de vesc al bosc, tindran la felicitat assegurada.

Més informació
 
Destaquem