Ha arribat el temps dels bolets!

La tradició boletaire està fortament arrelada a Catalunya

És possible que ja hagueu agafat la cistella i, després d'una jornada al bosc, hagueu tingut com a recompensa un bon àpat a base de bolets. I és que ja ha arribat la tardor, i a Catalunya aquesta estació de l'any és sinònim de bolets.

Ja fa uns quants dies que la tradició boletaire de Catalunya s'ha posat de manifest arreu del territori. Una tradició que porta centenars de persones als boscos de Catalunya any rere any per gaudir d'una jornada a l'aire lliure caçant bolets. Com sempre, recordem que cal respectar l'entorn i no embrutar la natura.

La temporada boletaire va arrencar a principis de setembre, quan es van començar a trobar els primers exemplars en alguns punts de Catalunya. Amb tot, la sequera del juliol i la baixa pluviometria en alguns punts de Catalunya, així com l'onada de calor al mes d'agost, han fet que la temporada enguany vagi tard. La previsió de pluges per aquest mes d'octubre, però, fa ser optimistes.

Amb tot, ja hi ha moltes persones que han aconseguit trobar bolets. Sobretot, se'n troben a cotes altes i mitjanes del Pirineu i Prepirineu, i també en zones humides del nord-est, com la Garrotxa o el Ripollès.

 
Els bolets són els protagonistes de moltes jornades.

Els bolets són els protagonistes de moltes jornades.

Amb cura a l'hora de caçar bolets

Cal tenir present que cal una certa preparació per sortir a caçar bolets, perquè no tots són comestibles, i alguns són molt perillosos. El més important és recollir únicament aquells que estem totalment segurs d'haver-los identificats com a comestibles.

En aquest sentit, a Catalunya, els bolets comestibles més freqüents són la llenega negra, el camagroc, el rovelló, el pinetell, el rossinyol, el fredolic, el carlet i la trompeta. També n'hi ha de tòxics, i alguns fins i tot poden esdevenir mortals, com és el cas de la farinera borda ('Amanita phalloides'), un bolet molt tòxic i bastant freqüent als boscos.

Cal assegurar-se bé de no consumir els que poden ser perjudicials per a la salut, i no fiar-se de falsos mites, com ara creure que tots els bolets verinosos tenen colors llampants, o refiar-se de la prova de l'all, que no té cap fonament científic i no és certa.

Sortir a caçar bolets

Quan sortim a caçar bolets, no hem de malmetre l'entorn en el qual es troben. Per això, a l'hora de collir bolets, cal tenir present que la millor manera de fer-ho és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli.

Cal posar-los en un cistell de vímet i no en bosses de plàstic, així les espores són recuperades pel bosc. Igualment, no s'ha de remenar la fullaraca amb cap eina, ja que perjudica el bosc i els bolets. I sempre, tenint cura del bosc, respectant l'entorn.

I el més important de tot: poseu al cistell únicament aquells bolets comestibles que identifiqueu sense cap mena de dubte.

Més informació
 
Destaquem