És temps de collir bolets. Saps com fer-ho correctament?

Tenir cura de l'entorn i de la natura és fonamental perquè l'activitat sigui un èxit

Són moltes les persones que, quan arriba la temporada boletaire, surten als boscos de Catalunya a buscar aquest preuat producte. Però no tothom sap com s'han de collir correctament i, el que és més trist, no té la cura necessària per no malmetre l'entorn i la natura.

Si som dels que aprofitem la tardor, i el temps lliure del qual disposem, per anar a buscar bolets, en primer lloc hem de recordar que el bosc no ha de patir la nostra presència. No deixeu escombraries, i no malmeteu l'entorn. Així, el podem gaudir tots!

I ara que estem enmig d'un cap de setmana llarg per a molts, és possible que tingueu pensat aprofitar alguns dels dies de pont per a sortir a buscar bolets, però cal saber com fer-ho.

És important saber com cal collir els bolets, en primer lloc, per no danyar els micelis i no perjudicar l'entorn. Aneu ben calçats i ben equipats, i consulteu la previsió meteorològica, així us assegurareu una bona jornada a la natura.

Avui us expliquem com s'han de collir els bolets de manera correcta, seguint les recomanacions de la web de la Generalitat de Catalunya.

El més recomanable és tallar-los arran de terra amb un ganivet. La millor manera de collir bolets és tallant-lo amb el ganivet i agafant el bolet, sense remenar el terra. Fent això el reconeixem i protegim el miceli.

També és important recordar que no s'ha de remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micelis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten, pot ser que no tornin a fructificar. Si ho malmeteu, allà, ja no tornarà a haver-hi bolets.

Un cop collits els bolets, poseu-los en cistells de vímet i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets - les espores- són recuperades pel bosc. En bosses de plàstic els bolets s'ofeguen i entren en descomposició.

També és molt important que només agafeu els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes. Recordeu que n'hi ha de molt tòxics, i no voleu que la jornada festiva acabi en disgust. Així que no agafeu, trepitgeu ni esclafeu cap bolet que no conegueu.

També recordeu que si són molt petits, és millor no agafar-los i deixar-los créixer una mica més perquè estiguin madurs i hagin tingut temps d'alliberar les espores.

I, finalment, colliu els bolets amb moderació, no és millor boletaire aquell qui fa més cistellades de bolets.

Més informació
 
Destaquem