Arriba la Castanyada! (i Halloween)

Les dues celebracions conviuen actualment a Catalunya, entre panellets i disfresses

A l'hora d'acomiadar-nos del mes d'octubre a Catalunya, i quan falta poc més d'una setmana per fer-ho, arriba una de les celebracions més tradicionals del calendari català: la Castanyada. Se celebra la nit del 31 d'octubre, i es remunta a finals del segle XVIII, tenint uns orígens estretament lligats al dia de Tots Sants (1 de novembre), una festa dedicada al record dels avantpassats.

Però no és l'única celebració d'aquesta nit a Catalunya, ja que, des de fa anys, ha de conviure amb el Halloween. Vegem com.

Castanyes i disfresses conviuen per la Castanyada. FOTO: Lali Puig

Castanyes i disfresses conviuen per la Castanyada. FOTO: Lali Puig

Què diu la tradició?

L'origen de la celebració de la Castanyada cal buscar-lo en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s'assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiars morts. Hi havia la creença que per cada castanya que es menjava aquella nit, una ànima era alliberada del purgatori.

Però la Castanyada no és solament nit de castanyes, sinó també de moniatos i panellets, gastronòmicament parlant. Pel que fa als panellets, aquests dolços també tenen un vincle molt estret amb la festa de Tots Sants, ja que eren una mena d'ofrena funerària que es feia a les tombes dels morts i també eren els dolços que se servien en l'àpat que es feia després de la mort d'algú de la família.

Amb els anys, però, la celebració ha agafat un caire més festiu. Les castanyeres surten als carrers i, tradicionalment, amics i familiars es troben per passar-s'ho bé i fer un bon sopar que per postres tindrà castanyes, moniatos, i evidentment també panellets.

Halloween també se celebra a casa nostra.

Halloween també se celebra a casa nostra.

Castanyes que conviuen amb la celebració de Halloween

La tradicional celebració de la Castanyada a Catalunya conviu amb la tradició, possiblement d'origen celta, de celebrar el Halloween. Una festa en la qual prenen especial protagonisme les disfresses d'ànimes errants i esperits que vaguen durant la nit pels carrers de les ciutats oferint "truc o tracte", i recollint caramels i dolços.

Aquesta festa popular compta amb diverses teories sobre el seu origen. El que sembla més versemblant ens remunta a la cultura celta en terres anglosaxones.

El dia 31 d'octubre se celebrava a Anglaterra, Escòcia i Irlanda la festivitat del Samhain, el déu dels morts. La creença era que aquell dia els esperits dels difunts tornaven acompanyats de bruixes per intentar trobar un cos i posseir-lo. Per evitar-ho, totes les cases apagaven els llums i, fins i tot, es disfressaven de bruixes i dimonis per confondre els esperits.

Més endavant el cristianisme va marcar el primer dia de novembre com a dia de Tots Sants. Consegüentment, el 31 d'octubre es convertí en All Hallows Eve, que en anglès antic volia dir la vigília de Tots SantsHallow és un mot que en anglès antic significa sant. La paraula prové, de la mateixa manera que la paraula moderna holy, de la paraula germànica khailag, d'on va sortir, finalment la paraula Halloween que utilitzen avui en dia per definir aquesta festa.

I vosaltres, què celebreu?

Més informació
 
Destaquem