Així pots fer panellets de pinyons per la Castanyada

Són els més populars de les postres típiques de la vigília de Tots Sants a Catalunya

Cada dia falta menys per celebrar la Castanyada, la nit del 31 d'octubre, i al dia següent, és el torn de la festivitat de Tots Sants. Una celebració, la de la Castanyada, que té els seus orígens en l'àpat o ressopó que es feia la nit de Tots Sants en què era tradició vetllar els morts fins a altes hores de la matinada.

Per fer més suportables les hores de vetlla, s'acostumava a menjar aliments amb un alt contingut energètic. Productes com les castanyes torrades, un bon vi i els tradicionals panellets. Unes postres que, a més, eren l'ofrena que es feia als difunts anys enrere.

De panellets, actualment, n'hi ha per a tots els gustos. De xocolata, amb coco, amb cirera, amb formes d'allò més peculiars... però els tradicionals, i els que cada any tenen més èxit, són els de pinyons.

Pots optar per compra-los fet, evidentment, i en trobaràs que són autèntiques delícies a moltes pastisseries i forns de Catalunya. Però, també pots optar per fer-los a casa. Si tries la segona opció, compartim amb tu una recepta perquè et sigui ben fàcil!

INGREDIENTS:

  • 500 grams d'ametlla crua mòlta
  • 500 grams de sucre
  • 200 grams de patata
  • 1 ratlladura de llimona
  • 3 ous
  • 1 tub de vainilla ensucrada
  • 200 grams de pinyons

ELABORACIÓ:

  • En primer lloc, bullim la patata amb pell, la pelem i la xafem fins que quedi ben fina.
  • Quan s'hagi refredat, barregem la patata amb el sucre amb l'ajuda d'una forquilla.
  • Quan estigui ben barrejat, afegim l'ametlla mòlta, la ratlladura de llimona, els ous i la vainilla. Ho barregem fins que quedi una pasta homogènia.
  • Tapem la barreja amb un drap de cotó, i ho deixem reposar a la nevera fins a l'endemà.
  • L'endemà, anem fent boletes amb la massa, amb les mans untades amb oli.
  • Cada boleta la passem per la clara d'ou batuda, i després pels pinyons.
  • Anem posant les boletes en una safata de forn, mentre s'escalfa el forn a 180 graus.
  • Abans de posar la safata al forn, untem els panellets amb rovell d'ou batut.
  • Els coem uns deu minuts, fins que estiguin daurats.
  • Els traiem del forn, però no els toquem de la safata fins que estiguin ben freds.

I a gaudir-los!

Més informació
 
Destaquem