Pass’aran 4. Gite d’Étape d’Eilia-Refugi d’Aranh (Araing)

El veritable protagonista de la jornada són els nombrosos vestigis de l'explotació minera d'alta muntanya que trobarem arreu

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Pass’aran 4. Gite d’Étape d’Eilia-Refugi d’Aranh (Araing).

Pass'aran és una magnífica travessa pirinenca per terres occitanes de l'Aran i l'Arieja que discorre per un entorn d'alta muntanya verd i frondós. No compta amb senyalització pròpia, però segueix les marques blanques i vermelles de senders de gran recorregut (GR) i transfronterers (GRT), les grogues de camins locals que es troba i fites. En total són 66,59 km de distància i 5.620 m de desnivell positiu (83,02 km i 7.600 m respectivament si fem els quatre cims proposats).

El punt de partida i de cloenda de la Pass'aran és Montgarri, indret situat a l'extrem oriental de la Vall d'Aran a 1.650 m d'altitud. De l'antic poble i del seu santuari en resten algunes cases i l'església de Santa Maria, d'esvelt campanar amb torre octogonal acabat en fletxa, construït sobre una ermita del segle XII. L'entorn paisatgístic és d'una bellesa excepcional, amb cims imponents i valls profundes que alberguen, a més, un passat industrial que fou molt actiu, com la secular explotació minera de la vall de Biròs, vigent de mitjan segle XIX fins als anys cinquanta de la passada centúria, i l'antiga explotació hidroelèctrica de l'estany d'Aranh (Araing).

La travessa proposa al·licients que poden fer-la encara més atractiva, alhora que exigent, com la possibilitat de coronar quatre pics: els tucs de Barlonguèra, Crabèra i Maubèrme, i el Mont Valièr, l'escarpada silueta del qual resulta visible en molts moments del trajecte.

Tuc de la Sèrra Nauta i mines de Ventalhon. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Tuc de la Sèrra Nauta i mines de Ventalhon. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Ruta senyalitzada.

Pass'aran 1.

Pass'aran 2.

Pass'aran 3.

Malgrat tenir la distància més curta de les cinc etapes, el desnivell acumulat de pujada fins al coll d'Aranh afegeix a aquest itinerari un esforç i nivell de dificultat considerable, que augmenta encara més si ascendim, com proposem, al cim del tuc de Crabèra (2.630 m), que ens ofereix una grandíssima panoràmica de 360 graus on destaquen al S i a ponent alguns dels pics més rellevants del Pirineu occidental com l'Aneto i la Maladeta.

Durant la totalitat del trajecte, se segueixen de nou els senyals del GR 10 i, a l'inici, travessarem una magnífica i espessa fageda, l'última de la Pass'aran. Tanmateix, el veritable protagonista de la jornada són els nombrosos vestigis de l'explotació minera d'alta muntanya que trobarem arreu, especialment les mines de Ventalhon i els remuntadors que resten dempeus i que transportaven el mineral extret. Finalment, al costat del refugi d'Aranh es troba el bell i gran estany del mateix nom, en la construcció de la presa del qual van treballar molts dels treballadors que es quedaren sense feina en tancar les mines.

Cabanes de Ventalhon. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Cabanes de Ventalhon . FOTO: Catalunya-Palau Robert

  • 0,00 km (984 m). Gite d'Étape d'Eilia. Sortim de l'alberg baixant a buscar el sorollós rierol de l'esquerra (W), que desemboca al riu Lès, i, sense creuar-lo, ascendim amb força per la seva riba meridional en direcció SW endinsant-nos a una frondosa fageda del bosc de Roge (Rouge). És una zona de captació d'aigua potable, humida i amb molta molsa i falgueres. Se surt del boscam i el sender continua enfilant-se per vastos prats vora els remuntadors i cables metàl·lics, avui rovellats i fets malbé, que baixaven el zinc i el plom de les mines d'aquestes muntanyes. Deixem enrere una casa en runes.
  • 2,64 km (1.706 m), 1 h 55 min. Coll de la Catauère. S'albiren unes vistes espectaculars de la vall de Lès (S) i, a ponent, de les mines de Ventalhon, la Pica deth Ar i la serra d'Aranh, cap a on ens dirigim. A migdia també albirem el Portilhon d'Albi i els tucs de la Sèrra Nauta i de Comat deth Pòrt. Anem cap a l'oest flanquejant els contraforts meridionals de la muntanya d'Ordàs, primer pujant i després planerament, i passem pel costat d'una de les boques de la mina.
  • 4,09 km (1.882 m), 2 h 30 min. Mines de Ventalhon. Situades en un entorn obert i imponent, són un racó d'història a l'aire lliure del secular aprofitament miner d'aquestes contrades. Deixem a l'esquerra antics edificis i magatzems, alguns restaurats, i una pista de terra que es va bastir per transportar el mineral, amb carros de bous, al fons de la vall.
  • 4,36 km (1.930 m), 2 h 40 min. Es continua remuntant fins a una bifurcació (pal indicador): es deixen sengles trencalls a l'esquerra (SW), que porten a l'estany de Shishoe (Chlehoué) i al port de l'Horqueta, i es pren el desviament de la dreta (W/NW) ascendint de forma sostinguda en direcció al coll d'Aranh entre extensos prats alpins i els omnipresents vestigis metàl·lics de l'antiga explotació minera.
  • 5,98 km (2.221 m), 3 h 25 min. Coll d'Aranh (pal indicador), entre la Pica deth Ar (NE; 2.424 m) i els tucs de Canejan i Malh de Losèrs (Mail de Luzès; SW, 2.654 m i 2.590 m respectivament). Deixem un corriol de la dreta (NE) que puja a l'esmentat cim de la Pica deth Ar, proper i a les envistes, i a mà esquerra (SW) la senda que agafarem l'endemà i que puja al Portilhon d'Albi. A partir d'aquest punt, descendim còmodament cap al NW també entre prats, fent marrades i contemplant en tot moment el tuc de Crabèra, l'estany i el refugi d'Aranh (W/NW) i, davant (N), la vall de l'Isard.
  • 7,35 km (1.905 m), 3 h 52 min. Passem pel costat de la cabana de l'Estanh (Étang), un refugi lliure disponible en cas de necessitat, continuem davallant, voregem per sota la presa de pedra de l'estany (S) i remuntem en el mateix sentit de la marxa (NW) fins a accedir, després de deixar a l'esquerra un plafó informatiu i uns habitacles de l'empresa hidroelèctrica, al refugi metàl·lic d'Aranh o de Jacques Husson.
  • 7,99 km (1.965 m), 4 h. Refugi d'Aranh, final de la quarta etapa.

Si encara es disposa de força i se'n tenen ganes, recomanem coronar el tuc de Crabèra. Per fer-ho, des del refugi se segueixen els senyals del GR 10 cap a l'oest pujant fins al port d'Auéran (2.176 m), des d'on girem a l'esquerra (S/SW) deixant el GR i remuntant dos petits pujols per la carena. Després ascendim amb més força pel llom de la muntanya amb grandioses vistes al nord fent contínues i curtes ziga-zagues per un terreny molt pedregós fins al cim (entre anar i tornar 5,42 km i 660 m positius més a afegir a l'etapa i 2 h 10 min més).

Més informació

Vistes a ponent des del cim del tuc de Crabèra. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Vistes a ponent des del cim del tuc de Crabèra. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

Més informació
 
Destaquem