Pass’aran 3. Maison du Valièr-Gite d’Étape d’Eilia

Etapa exigent, llarga i de molt desnivell, tant positiu com negatiu, que franqueja dos ports de muntanya, els colls de Part i de l'Areth

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Pass’aran 3. Maison du Valièr-Gite d’Étape d’Eilia.

Pass'aran és una magnífica travessa pirinenca per terres occitanes de l'Aran i l'Arieja que discorre per un entorn d'alta muntanya verd i frondós. No compta amb senyalització pròpia, però segueix les marques blanques i vermelles de senders de gran recorregut (GR) i transfronterers (GRT), les grogues de camins locals que es troba i fites. En total són 66,59 km de distància i 5.620 m de desnivell positiu (83,02 km i 7.600 m respectivament si fem els quatre cims proposats).

El punt de partida i de cloenda de la Pass'aran és Montgarri, indret situat a l'extrem oriental de la Vall d'Aran a 1.650 m d'altitud. De l'antic poble i del seu santuari en resten algunes cases i l'església de Santa Maria, d'esvelt campanar amb torre octogonal acabat en fletxa, construït sobre una ermita del segle XII. L'entorn paisatgístic és d'una bellesa excepcional, amb cims imponents i valls profundes que alberguen, a més, un passat industrial que fou molt actiu, com la secular explotació minera de la vall de Biròs, vigent de mitjan segle XIX fins als anys cinquanta de la passada centúria, i l'antiga explotació hidroelèctrica de l'estany d'Aranh (Araing).

La travessa proposa al·licients que poden fer-la encara més atractiva, alhora que exigent, com la possibilitat de coronar quatre pics: els tucs de Barlonguèra, Crabèra i Maubèrme, i el Mont Valièr, l'escarpada silueta del qual resulta visible en molts moments del trajecte.

Vall de l’Òrla des del bosc de Bessèt. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Vall de l’Òrla des del bosc de Bessèt. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Ruta senyalitzada.

Pass'aran 1.

Pass'aran 2.

Cabana de l’Artiga. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Cabana de l’Artiga. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Etapa exigent, llarga i de molt desnivell, tant positiu com negatiu, que franqueja dos ports de muntanya, els colls de Part i de l'Areth (Arech), de més de 1.800 m d'altitud. Tanmateix, les nombroses cabanes de pedra on podem pernoctar permeten dividir l'etapa en més d'un dia. L'entorn natural de què gaudim torna a ser variat i de gran bellesa: molt boscós a prop de les valls de Riberòt, de l'Òrla (Orle) i de Lès (Lez), amb esplèndides i obagues fagedes, i d'extensos prats alpins i abundants falgueres a major altitud. També hi són presents moltes restes d'edificacions i de remuntadors metàl·lics de les antigues mines de la vall de Biròs, actives de mitjan segle XIX fins al 1956 i que extreien el zinc i el plom dels jaciments muntanyencs de la contrada (Bolard i Ventalhon). Als voltants d'Eilia, el paisatge és més rural i agrícola amb alguns conreus i tancats per al bestiar.

  • 0,00 km (938 m). Maison du Valièr. Partim de l'alberg planerament cap al NW, confluïm a una pista i, després de l'aparcament del Pla de la Lau, trenquem a l'esquerra (W; km 0,31, 941 m) pujant en direcció a Trapeth (Trapech; pal indicador) per un sender que s'endinsa al bosc seguint els senyals del GR 10, que ens guiaran tota la jornada. Entrem a una ombrívola fageda i ascendim amb molt de pendent i el so del riu Trapeth tothora a l'esquerra (S). Més amunt, sortim del boscam i prosseguim remuntant per un prat amb força inclinació fent contínues llaçades.
  • 2,03 km (1.419 m), 1 h 10 min. Passem pel costat de la cabana de l'Artiga (Artigue), que permet aixoplugar-s'hi. Continuem pujant (S) i arribem a la propera cabana de Trapeth de Miètg (Trapech du Milieu; km 2,77, 1.550 m), situada als contraforts septentrionals de la muntanya del Trapeth. També funciona com a refugi lliure on poder pernoctar. Continuem l'ascensió per un fressat sender que fa amples marrades pel prat alpí amb grans i cada cop més dilatades vistes a l'est de la vall de Riberòt, d'on venim. Bifurcació (km 3,83, 1.748 m): seguim a la dreta (NW) cap a la vall de l'Òrla; el trencall de l'esquerra (S) duu al port de Barlonguèra.
  • 4,82 km (1.825 m), 2 h 25 min. Coll de Part (pal indicador), al S del tuc del Cocuth. A ponent es contempla una gran panoràmica de la profunda i frondosa vall de l'Òrla, dels cims imponents que la circumden i, al SE, es distingeix de nou el Mont Valièr. Deixem a mà esquerra (S) la cabana de Clot deth Lac, també ben condicionada per acollir excursionistes, i davallem per un paisatge similar d'extensos prats fent de nou successives giragonses.
  • Després de la cabana de Bessèt (Besset; km 6,09, 1.525 m), un altre possible aixopluc, entrem al bellíssim i espès bosc homònim poblat de pins i faigs. Més avall trobem una cruïlla (km 7,35, 1.231 m), en què travessem la ruta Tour de Biròs, que segueix antics camins abans transitats per mules, pastors i miners i posa a l'abast del caminant el patrimoni natural i les mines de la vall de Biròs. Descendim recte en el mateix sentit de la marxa (SW).
  • 8,63 km (1.086 m), 3 h 42 min. Bifurcació a la vall de l'Òrla (pal indicador). Baixem pel GR 10, travessem el riu per un pont (km 9,07, 1.095 m) entre una frondosa vegetació de ribera i pugem de nou per una magnífica fageda guarnida de nombroses falgueres, molsa i amb alguns bedolls i esvelts avets en alguns trams. Som al bosc de Bolard.
  • 10,53 km (1.326 m), 4 h 26 min. Travessem el riu de l'Areth, sortim del boscam i ascendim fortament entre grans falgueres fent ziga-zagues fins a desembocar a una ampla pista de terra (km 11,42, 1.549 m; pal indicador), que prenem a l'esquerra (SW). Zona de pastures on amb el bon temps trobarem arreu ramats de vaques i de cavalls.
  • 11,95 km (1.634 m), 5 h 12 min. Bifurcació a l'alçada de la cabana de l'Areth. Abandonem la pista i seguim per un sender de l'esquerra (SW) que remunta pronunciadament. Fem una llarga marrada al NE, girem de nou al SW, passem per sota del Cap deth Empalhon (Empaillou; N, 1.838 m) i arribem al coll de l'Areth.
  • 13,18 km (1.802 m), 5 h 40 min. Coll de l'Areth, situat als peus del tuc de la Coma de Lòsa i del pic de Malh de Bolard (S; 2.750 m), que al seu sector oriental va albergar el segle passat la mina més alta d'Europa. Pugem suaument per la carena (SW) i, als 300 m, tombem a la dreta prenent un desviament que descendeix pel vessant est de la muntanya de Montner, primer cap a l'oest i després cap al nord-oest, tot flanquejant per una extensa coma herbada.
  • 13,98 km (1.737 m), 5 h 53 min. Bifurcació. Deixem a mà esquerra (SW) un camí que mena a la coma i al port d'Urets, a llevant del tuc de Maubèrme, i prosseguim baixant (NW) fent constants llaçades. Grans vistes enfront (NW) de la vall del riu Lès i la petita població d'Eilia, el nostre destí d'avui. Havent travessat un rierol, ens endinsem al bosc dels Ròcs de Bastard, que de seguida esdevé una esplèndida fageda, i seguim el descens en direcció NW per un entorn fresc i ombrívol.
  • 17,61 km (975 m), 7 h 10 min. Confluïm a una pista, que agafem a la dreta (NW) i travessem el riu Lès per un pont. Remuntem pel costat d'unes construccions abandonades, en què processaven el mineral extret a les mines de Ventalhon i de Bolard, i finalment accedim a l'alberg Gite d'Étape d'Eilia.
  • 18,18 km (984 m), 7 h 20 min. Gite d'Étape d'Eilia, final de la tercera etapa. La recepció i el menjador de l'allotjament es troben a uns 200 m, dins del nucli urbà del poble.

Més informació

Vistes a ponent baixant del coll de l’Areth. FOTO: Catalunya-Palau Robert

Vistes a ponent baixant del coll de l’Areth. FOTO: Catalunya-Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

Més informació
 
Destaquem