Pass’aran 2. Refugi dels Estanhous (Estagnous)-Maison du Valièr

Etapa de contrastos que alterna paisatges rocosos i amb poca vegetació, amb extensos prats alpins

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Pass’aran 2. Refugi dels Estanhous (Estagnous)-Maison du Valièr.

Pass'aran és una magnífica travessa pirinenca per terres occitanes de l'Aran i l'Arieja que discorre per un entorn d'alta muntanya verd i frondós. No compta amb senyalització pròpia, però segueix les marques blanques i vermelles de senders de gran recorregut (GR) i transfronterers (GRT), les grogues de camins locals que es troba i fites. En total són 66,59 km de distància i 5.620 m de desnivell positiu (83,02 km i 7.600 m respectivament si fem els quatre cims proposats).

El punt de partida i de cloenda de la Pass'aran és Montgarri, indret situat a l'extrem oriental de la Vall d'Aran a 1.650 m d'altitud. De l'antic poble i del seu santuari en resten algunes cases i l'església de Santa Maria, d'esvelt campanar amb torre octogonal acabat en fletxa, construït sobre una ermita del segle XII.

L'entorn paisatgístic és d'una bellesa excepcional, amb cims imponents i valls profundes que alberguen, a més, un passat industrial que fou molt actiu, com la secular explotació minera de la vall de Biròs, vigent de mitjan segle XIX fins als anys cinquanta de la passada centúria, i l'antiga explotació hidroelèctrica de l'estany d'Aranh (Araing). La travessa proposa al·licients que poden fer-la encara més atractiva, alhora que exigent, com la possibilitat de coronar quatre pics: els tucs de Barlonguèra, Crabèra i Maubèrme, i el Mont Valièr, l'escarpada silueta del qual resulta visible en molts moments del trajecte.

Ruta senyalitzada.

Estany de Milogar. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Estany de Milogar. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Pass'aran 1.

Abans d'iniciar l'etapa, des del refugi dels Estanhous podem coronar el Mont Valièr (2.838 m), majestuós i més concorregut cim de la travessa.

Etapa de contrastos que alterna paisatges rocosos i amb poca vegetació, com la baixada per lloses granítiques del coll de Pecoth (Pécouch) a l'estany de Milogar (Milouga), amb extensos prats alpins, al voltant de la cabana de Taus i davallant del Cap des Lòses (Lauses), i frondosos boscos, entre els quals destaca amb llum pròpia l'esplendorosa fageda per on passem descendint a la vall de Riberòt, digna d'un conte de fades.

Tot i que pràcticament només pujarem fins al coll de Pecoth, cal tenir en compte que acumularem gairebé 1.600 m de desnivell negatiu.

  • 0,00 km (2.245 m). Darrere del refugi dels Estanhous, hi ha un pal indicador de fusta: per l'esquerra (NE) es continua la travessa pujant al coll de Pecoth seguint marques de pintura de color groc. Abans, però, podem coronar el Mont Valièr agafant el fressat sender de la dreta (E) que, senyalitzat com l'anterior, fa àmplies llaçades fins que, un cop al coll de Faustin (2.654 m), que ens separa del Petit Valièr o l'Esquena d'Ase (S), canvia el sentit de la marxa i remunta a l'esquerra (NE) per un ferm herbat i pedregós fins al cim (2.838 m). Es torna al refugi desfent el camí (són 3,57 km i 575 m d'ascensió més).
  • 0,72 km (2.464 m), 0 h 33 min. Coll de Pecoth. Hi accedim havent superat algunes tarteres amb la vertical paret S del Cap de Pecoth davant (N) i bones vistes darrere (S) de la vall de Riberòt, els estanys Redon i Long i els cims adjacents. Magnífica i propera panoràmica a l'est del Mont Valièr, la silueta del qual observarem durant gran part del trajecte. Ara davallem cap al NW en direcció a la vall de Muscadet per un terreny molt rocós i amb poca vegetació. A mesura que perdem altitud per Eths Lòsets (Les Lauzets), l'herbei guanyarà presència i ens ajudarem de les mans en alguns passos. Excel·lents vistes al nord dels estanys de Milogar i d'Araueth (Arauech).
  • 2,54 km (1.957 m), 1 h 20 min. Després de creuar el desguàs del bell estany de Milogar, que deixem a la dreta (SE), pugem suaument en direcció NW per flanquejar planerament després els contraforts occidentals de la muntanya de Nauta Sèrra (Haute Serre) entre prats i pins negres escadussers. Discorrem elevats per la dreta de la vall de Muscadet albirant a migdia un panorama magnífic de la Pica de Tremulh (Pic de Trémul) i el Mont Valièr. Passem pel costat de la cabana de Taus (km 4,12, 1.897 m), un útil aixopluc en cas de necessitat situat en una esplanada herbada, i contemplem al sud la bella cascada de Muscadet envoltada de boscúria.
  • 4,70 km (1.907 m), 1 h 53 min. Cruïlla al Cap des Lòses (pal indicador). Canviem el sentit de la marxa i descendim pronunciadament a l'esquerra (W) pel GR 10 fent amples giragonses entre prats i vegetació baixa amb extenses vistes de la vall de Riberòt. Deixem a la dreta (N; km 5,89, 1.601 m) la cabana d'Auen (Aouen), un altre possible refugi, però de petites dimensions, i més avall ens endinsem a un bosc que de seguida esdevé una magnífica i bucòlica fageda atapeïda de molsa i falgueres.
  • 7,42 km (1.234 m), 2 h 52 min. Travessem el riu d'Auen i, més avall, albirem a l'esquerra un bellíssim salt d'aigua en un frondós i humit paratge de la vall de Muscadet. A continuació, després d'algunes llaçades per dins del bosc, creuem el Riberòt (km 8,78, 974 m) per un pont de fusta i prosseguim planerament en direcció NW per la seva riba oest fins a la Maison du Valièr, allotjament situat al pla de la Lau.
  • 9,55 km (938 m), 3 h 30 min. Maison du Valièr, final de la segona etapa.


 

Vistes baixant del Cap des Lòses a la vall de Riberòt. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Vistes baixant del Cap des Lòses a la vall de Riberòt. FOTO: Catalunya - Palau Robert

 

Variant per la vall de Riberòt

Per una altra banda, una ruta alternativa més curta, fàcil i en total descens, ideal en cas de molta boira o mal temps, és la que descendeix des dels Estanhous per la vall de Riberòt fins a l'aparcament del Pla de la Lau, al costat de la Maison du Valièr, pel GRT de l'etapa anterior que, a més, discorre per espessos boscos de pins negres i faigs i permet contemplar els bells salts d'aigua de Lòsa (Lauze) i Nereth (Nérech). Són 6,81 km, 10 m positius i 1.310 m negatius.

Més informació

Creuant el riu Muscadet. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Creuant el riu Muscadet. FOTO: Catalunya - Palau Robert

CONSELLS

• Respectar sempre l’entorn

Un paper llençat a la muntanya trigarà uns tres mesos a biodegradar-se, una llauna uns 10 anys, els plàstics entre 100 i 1.000 anys, i el vidre uns 4.000 anys. Per tant, endú-te la teva brossa a casa i no llencis mai res, la natura no vol cap residu teu!

• Planificar la sortida

Prepara l’excursió, documenta’t i informa’t. Ah!, i abans de fer la sortida, comunica les teves intencions a algun conegut o familiar, d’aquesta manera hi ha algú que sap el teu recorregut.

• Anar amb companyia

Sempre és més recomanable anar d’excursió acompanyat per no patir un accident sol i tenir suport. Entre la colla, cal que adapteu la sortida a les vostres possibilitats.

• La meteorologia

Abans de sortir, informa’t del temps, a Internet trobaràs molts webs; et recomanem http://meteomuntanya.cat

• El mapa i la brúixola

Sí, avui dia els aparells són molt avançats, però el mapa i la brúixola de tota la vida no et deixaran a l’estacada per motius de bateries...

• El material

Equipa’t adequadament, segons el clima i les condicions, però sobretot no oblidis dur aigua, un impermeable, una petita farmaciola, una manta tèrmica per si de cas i uns mitjons de recanvi.

• Conviure i gaudir

Recorda que la natura és un sistema ecològic que no ha desequilibrar-se amb la teva visita, per tant, no malmetis res i deixa-la tal com és perquè la resta també en puguem gaudir.

Aquesta ruta i moltes més les trobareu al fons de rutes de Palau Robert a wikiloc.

El Palau Robert depèn del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya, a través de la Direcció General de Difusió.

Més informació
 
Destaquem