Els Pirineus m'agraden!

Amb una llargada de 425 quilòmetres, els Pirineus ofereixen múltiples opcions als seus visitants

Entorns naturals de gran bellesa, recursos patrimonials de gran riquesa arquitectònica i cultural i paratges ideals per perdre's i retrobar la intimitat perduda. Això és el que ofereixen els Pirineus a aquells que decideixin perdre-s'hi per gaudir d'un dels espais més singulars de Catalunya.

Els Pirineus són una serralada situada al nord de la península Ibèrica, estenent-se des del Mar Mediterrani (Cap de Creus) a l'est, fins al mar Cantàbric (golf de Biscaia) a l'oest; al sud hi tenen la depressió de l'Ebre, i al nord la de la Garona.

Territorialment, ocupen la zona nord de Catalunya, l'Aragó, Navarra i Euskadi i la zona sud del País Basc del Nord i de l'Occitània; l'oest i sud de la Catalunya Nord; i la totalitat d'Andorra. La frontera entre França i Espanya també ressegueix aproximadament els Pirineus; el País Basc i Catalunya, als extrems oest i est respectivament, són a cavall de la serralada.

Vista aèria dels Pirineus nevats

Vista aèria dels Pirineus nevats

Tenen una llargada d'uns 425 km i una amplada que generalment no supera els 100 km, amb una superfície total de 19.000 km². Els cinc cims més elevats de la serralada són l'Aneto (3.404 m), el pic de Pocets (3.375 m), el Mont Perdut (3.355 m), la Punta d'Astorg (3.355 m) i el Pic Maldito (3.350 m).

El paisatge pirinenc és típic de l'alta i mitjana muntanya alpina, i el clima és de muntanya, amb unes precipitacions més elevades i unes temperatures més baixes que els territoris del voltant. Alhora fa de frontera climàtica entre el clima atlàntic o oceànic predominant al nord-oest i el clima mediterrani al sud-est.

La fauna i la flora de la part central dels Pirineus són protegides per tres parcs nacionals: el Parc Nacional dels Pirineus, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. S'hi afegeix les reserves naturals nacionals al Pirineu nord-occidental com la de Néouvielle i de la vall d'Aussau, i el Parc Natural de Pocets-Maladeta i el Parc Natural de l'Alt Pirineu, a la zona sud-oriental així com el Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser.

Pirineus

Pirineus

Les principals font d'ingressos al Pirineu són el turisme, especialment a Andorra, la Vall d'Aran i la Cerdanya, la ramaderia i d'altres activitats agrícoles. Tanmateix alguns indrets ostenten atractius addicionals a la natura o les estacions d'esquí. Per exemple, la vall de Boí compta amb un conjunt d'esglésies romàniques classificades patrimoni de la humanitat, i el Conflent i la Cerdanya fan bandera del seu tren turístic, el Tren Groc, i de les ciutadelles de Montlluís i de Vilafranca, també Patrimoni de la Humanitat.

 

Més informació
 
Destaquem