Gaudiu de la cuina del Pirineu amb el Trinxat de la Cerdanya

Els productes de la terra marquen la gastronomia de muntanya que es pot gaudir als Pirineus

La riquesa dels Pirineus és innegable en les múltiples facetes des de les quals es pot contemplar. Una d'elles, indubtablement, és la riquesa de la seva gastronomia, que fa que esdevingui un plaer seure a taula i gaudir de la cuina de muntanya.

I és que la cuina dels Pirineus treu el màxim profit dels productes de la terra, des dels bolets, fins a la carn, sense oblidar els embotits i els formatges. Hi destaquen productes com la vedella dels Pirineus Catalans (amb denominació d'origen), el pollastre de pagès i el xai, la truita de riu, els patés, l'arròs de mar i muntanya, l'escudella i carn d'olla, l'olla aranesa o el trinxat i el pa amb tomàquet. Un ampli ventall de possibilitats que ofereixen al visitant plats ben diversos que respiren influències de la proximitat al Mediterrani i de l'alta muntanya, tot, regat amb els millors vins DO de la zona.

D'entre tots els plats que es poden assaborir als diferents indrets dels Pirineus, en destaquem avui un de ben singular i que no passa desapercebut: el trinxat de la Cerdanya. Us expliquem com preparar-lo a casa!

INGREDIENTS:

  • 1 col verda d'hivern de la Cerdanya
  • 1 kg de patates
  • 4 rostes o xulles de cansalada
  • 2 grans d'all
  • oli d'oliva extra verge
  • llard de porc
  • sal

ELABORACIÓ:

  • Poseu la col netejada i trossejada a bullir en aigua i una mica de sal.
  • Mentrestant, peleu les patates, talleu-les a trossos i afegiu-les a l'olla. Deixeu-ho bullir uns 25 minuts.
  • Escorreu bé la patata i la col. A una cassola, trinxeu-ho amb l'ajut de l'escumadora.
  • Fregiu els alls pelats en una paella amb una mica d'oli i una mica de llard. Retireu-los quan estiguin ben daurats. Afegiu la cansalada i fregiu-la bé. Reserveu-la.
  • Poseu una mica d'aquest oli a dins de la cassola on hi ha la col i les patates, i removeu-la bé.
  • A la paella on heu fregit la cansalada, i amb el greix que queda, poseu-hi tot el que hi ha a la cassola, formeu com una truita i enrossiu-la molt bé per les dues bandes.
  • Quan estigui al punt, serviu-la de seguida amb els trossos de cansalada a sobre.
Més informació
 
Destaquem