Que visqui la màgia! És la nit de Sant Joan!

El foc, l'aigua i els rituals per atreure la bona sort, són els elements principals de la nit més curta de l'any

Ja ha arribat la nit més màgica de l'any, la de Sant Joan. I és que el 23 de juny se celebra la tradicional revetlla de Sant Joan, en una nit també coneguda com a Nit de les Bruixes, i que coincideix amb el solstici d'estiu. Una festa d'orígens pagans, fortament arrelada a Catalunya, i que se celebra de diferents maneres arreu dels Països Catalans, però sempre amb el foc com a protagonista.

Com dèiem, és una nit màgica en què se celebra el solstici d'estiu, amb dos dies de retard, i que l'Església catòlica fa coincidir amb la data de naixement de sant Joan Baptista. A més, la festa té una sèrie d'elements i costums molt marcats i simbòlics: el foc purificador, els banys de mitjanit, les herbes de sant Joan, les cançons, el ball o els guariments i més rituals màgics.

Origen de la celebració

L'origen de la celebració de la Nit de Sant Joan és pagà i forma part del grup de festes solsticials, com Nadal. Amb una tradició que es remunta a molt abans de la implantació de cristianisme, és un culte al sol, a l'allargament del dia, pel solstici d'estiu.

La baixada de falles als Pirineus és una tradició digna de ser viscuda

La baixada de falles als Pirineus és una tradició digna de ser viscuda

Una nit de tradicions

La Nit de Sant Joan hi ha diferents tradicions que han perdurat al llarg del temps. Les recordem.

Focs de Sant Joan

Un dels elements principals de la nit de Sant Joan són els Focs de Sant Joan. Per què? Doncs perquè, segons la tradició, el foc foragita els mals esperits, purifica, protegeix i regenera.

Durant la nit de Sant Joan, les fogueres s'encenen quan el sol es pon i s'alimenten fins ben entrada la nit amb tota mena d'andròmines combustibles. Això sí, hem de tenir en compte totes les limitacions i recomanacions de seguretat per a evitar incidents no desitjables amb aquest element!

La relació entre el foc i el solstici d'estiu ve de molt lluny: se sap que les civilitzacions mediterrànies més antigues ja celebraven la nit més curta de l'any encenent fogueres. Un ritual que ha perviscut amb el pas del temps.

Una variant de les fogueres de Sant Joan són les falles, uns troncs que, en alguns pobles dels Pirineus, es baixen encesos a collibè o rodolant per les muntanyes fins a la plaça, on s'apilen per formar fogueres.

Coca de Sant Joan

I si hi ha un element que ha esdevingut una tradició imperdible durant la celebració de la revetlla, aquesta és la coca de Sant Joan. Una coca que pot ser de classes diferents: confitada amb massapà, crema o nata i ornada amb pinyons, llardons o fruita confitada, i que es menja acompanyada amb vins dolços o rancis. La coca deriva del tortell amb ous que es menjava antigament: un dolç de forma rodona, que era una reminiscència clara del culte al sol.

La coca de Sant Joan no pot faltar a taula

La coca de Sant Joan no pot faltar a taula

Una tradició sorollosa: els petards

L'altre element característic de la nit de Sant Joan són els petards. L'ús de pirotècnia és un dels derivats del ritual dels focs: la nit de Sant Joan s'encenen i esclaten bengales, piules, traques i tota mena de focs d'artifici, que aporten soroll i lluminositat a la festa.

Si teniu gossos a casa, cal que adopteu diferents mesures per evitar-los el patiment que els provoca el fort soroll dels petards.

Rituals de tota mena

La màgia de la nit de Sant Joan és viu també amb la quantitat de rituals i encanteris que moltes persones segueixen per espantar els mals esperits i atreure la bona sort. des de banys a primera hora del matí, fins a saltar la foguera, o sortir de matinada a recollir herbes remeieres. En teniu algun?

Flor de Sant Joan

Flor de Sant Joan

I ara que ja hem repassat la tradició de la nit de Sant Joan, solament queda preparar la tradicional coca de Sant Joan, encendre la foguera, fer un bon sopar i fer un repàs a les dites populars d'aquesta jornada.

I és que ja ho diu el refrany: 'Qui encén foc per Sant Joan, no es crema en tot l'any.'

Bona revetlla!

Més informació
 
Destaquem