Quin és l'origen de les fogueres de Sant Joan?

El foc és l'element central d'aquesta celebració d'origen pagà fortament arrelada a Catalunya

De tots és sabut que, si hi ha una nit màgica per excel·lència, aquesta és la nit de Sant Joan. Tot i la seva cristianització, l'origen aquesta celebració és pagà, i per trobar-ne els orígens cal remuntar-se a les festes que civilitzacions molt antigues realitzaven amb l'arribada del solstici d'estiu (dos dies abans de Sant Joan).

Un dels elements clau en aquestes celebracions, i que encara avui dia es manté, és el foc, i encara avui els Focs de Sant Joan, tant les fogueres com les falles a molts municipis del Pirineu, són imprescindibles durant la revetlla. Unes fogueres que semblen estar relacionades amb ritus en honor al sol.

El foc, representat en aquestes fogueres, esdevenia l'element que donava força al sol, que aquell dia comença un nou període que marcava pausadament la seva davallada. Una pràctica que servia per homenatjar el sol en la seva plenitud com a font de la llum i de la vida.

El foc continua sent l'element central de la celebració de la nit de Sant Joan, el 23 de juny. És la gran festa del foc. I al seu voltant, rituals de tota mena vinculats a aquesta força purificadora del foc.

Més informació
 
Destaquem