Quins són els productes gastronòmics típics de Sant Joan?

La tradició més estesa per celebrar la revetlla és la Coca de Sant Joan

Arriba una de les nits més especials de l'any, la de Sant Joan. Una nit que marca l'inici dels mesos d'estiu, l'arribada del bon temps, i el fet de deixar enrere els llargs mesos d'hivern. Una nit carregada de màgia, on els encanteris, el foc i les tradicions prenen més força que mai.

I gastronòmicament, és una nit que es caracteritza per gaudir de la tradicional Coca de Sant Joan per posar les postres més dolces a la revetlla.

Coca de Sant Joan feta a casa. FOTO: C.C.

Coca de Sant Joan feta a casa. FOTO: C.C.

Però és una nit de gaudir de reunions amb la família o els amics. S'encenen fogueres, es tiren petards, i es gaudeix d'un bon àpat previ al moment de degustar la Coca. I què mengem per Sant Joan?

A diferència del que passa amb altres festes com Nadal, no hi ha "un menú" tradicional per a aquesta vetllada. Però el que sí que prenen importància són els productes de temporada que, en aquest moment de l'any, estan en el seu millor moment.

Preneu nota de quins són per poder preparar un àpat perfecte per celebrar Sant Joan!

Musclos del Delta de l'Ebre

Musclos del Delta de l'Ebre

Els productes de temporada del mes de juny

El juny és època de peix, carn, ous i fruita d'estiu. El marisc està en un bon moment, especialment els musclos del delta de l'Ebre, i el peix blau és una boníssima opció per portar-lo a taula. Verat, sardines, tonyina o seitons, us poden donar moltes idees per fer plats exquisits. També podeu optar per uns bons llagostins, escamarlans o sípies, o el sorell, la palometa o el lluç, entre altres.

Si sou més de carn, és el millor moment per menjar xai, vedella, pollastre o conill. Això sí, trieu carns de proximitat: el sabor serà més bo, i seran més rics nutricionalment.

Seitons en vinagre per a l'aperitiu

Seitons en vinagre per a l'aperitiu

Però no podem oblidar els productes estrella d'aquesta època de l'any (i els més saludables de tots): Aquells productes que vénen de l'hort. I és que amb l'arribada de l'estiu, els horts viuen el seu millor moment, i fruites i hortalisses no poden faltar en un bon àpat de Sant Joan. Porteu a taula tomàquets, enciams, o cogombres, fent les millors versions de les vostres amanides preferides.

I per acabar, endolciu l'àpat amb fruites. Ara és temps de maduixes, nectarines, prunes, cireres, peres, melons, síndries, préssecs, i molt més!

No us oblideu de la fruita!

No us oblideu de la fruita!

Ja teniu pensat el menú per a la nit de Sant Joan? Recordeu que no us podeu oblidar de fer la tradicional Coca de Sant Joan!

Més informació
 
Destaquem