Les falles del Pirineu, un espectacle digne de viure

Les festes del foc són patrimoni cultural immaterial de la Humanitat

La nit de Sant Joan és nit de foc. I no solament per les tradicionals fogueres que se celebren arreu de Catalunya, sinó per tradicions ancestrals que es mantenen ben vives en alguns pobles del Pirineu Català.

I és que en una tradició mil·lenària, per celebrar el Solstici d'Estiu, augurar bones collites i espantar els mals esperits, diversos pobles del Pirineu celebren unes festes rituals que tenen el foc com a protagonista.

És una celebració ancestral dedicada al foc i al solstici d'estiu que se celebra en més de 60 pobles dels Pirineus andorrans, francesos, aragonesos i catalans com Durro, Isil, Boí o el Pont de Suert, entre d'altres. En alguns pobles la baixada de Falles comença uns dies abans del solstici d'estiu i s'allarga fins a mitjans de juliol.

Festes del foc als Pirineus FOTO Patrimoni Cultural Generalitat de Catalunya

Festes del foc als Pirineus FOTO Patrimoni Cultural Generalitat de Catalunya

La tradició

Així, a les comarques de l'Alta Ribagorça, els Pallars Jussà i Sobirà, pels voltants de Sant Joan, quan es fa fosc, el foc baixa des de les muntanyes fins als pobles. Ho fa amb les tradicionals baixades de falles. Els fallaires, normalment joves solters, es desplacen a un turó o un indret elevat de la població des d'on encenen les falles, que poden ser de diferents tipus segons el poble. Un cop enceses, les carreguen a les espatlles i, formant una serp de foc, baixen fins a la plaça del poble.

Un cop allà, seguint el ritual, formen una sola foguera amb totes les falles al voltant de la qual la gent del poble balla fins a la sortida del sol.

Aquest 2022, podeu viure les falles a Durro (18 de juny), Boí, Casós, El Pont de Suert i Vilaller (23 de juny), Senet (25 de juny), Barruera (3 de juliol), Erill la Vall (9 de juliol), Taüll (15 de juliol), Pla de l'Ermita (22 de juliol), i Llesp (23 de juliol).

A la Vall d'Aran a Les i a Arties, es conserva la tradició de cremar un avet la vigília de Sant Joan. Es tracta d'un costum mil·lenari que es va cristianitzar, però amb orígens que se situen en una tradició cèltica. Són la Festa d'Eth Haro i d'Eth Taro respectivament.

La Fia Faia Sant Julià el 2017. FOTO: Anna E. Puig

La Fia Faia Sant Julià el 2017. FOTO: Anna E. Puig

Més enllà de Sant Joan

Però el culte al foc en aquesta zona no es limita al solstici d'estiu. Així, per la vigília de Nadal, algunes poblacions del Berguedà, com Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, celebren el solstici d'hivern també amb festes al voltant del foc. És la Fia-faia en què l'element central de la festa són les 'faies', unes torxes de gran format que s'encenen i es passegen pel poble.

L'any 2015, totes aquestes festes van ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l'actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.

Més informació
 
Destaquem