Pren nota: Els 10 manaments del bon boletaire

La tardor és temps de bolets a Catalunya, però cal collir-los correctament

La tardor és temps de bolets a Catalunya, i són moltes les persones que aprofiten els caps de setmana i temps lliure per sortir a caçar-los als diferents boscos del país. Una activitat que mobilitza centenars de persones, i que cal fer, sobretot, amb respecte vers la natura.

Per fer-ho correctament, i ser així un bon boletaire, els membres del fòrum de bolets.com i de catbolet.com van elaborar els "Manaments del bon boletaire", que recull un seguit de bones pràctiques a seguir per qualsevol boletaire.

Aquests són els deu manaments del bon boletaire:

  1. No arrenqueu bolets que no colliu. Si ho feu, que sigui amb una finalitat justificada.
  2. No colliu bolets en mal estat. Són llavors per al futur.
  3. Sigueu curosos a l'hora d'emportar-vos del bosc qualsevol residu que generem.
  4. Respecteu l'hàbitat i el medi. Cal deixar l'entorn com l'heu trobat, o millor.
  5. No llaurarem el sòl amb eines impròpies. Utilitzar rasclets, xarpells i eines similars, implica la destrucció del subsòl del medi i amb això, les arrels dels arbres, plantes i el miceli a través del qual neix el bolet.
  6. Respectar la calma de l'entorn natural sense crits ni accions innecessàries.
  7. Preserveu els indicis de propietat privada. Respecteu els filats, no pertorbeu la tranquil·litat del bestiar ni aparqueu en zones de prats ni pastures.
  8. Els boletaires han de ser responsables de la seva orientació i, mitjançant previsió prèvia, incorporar totes aquelles eines que ens puguin prevenir de qualsevol inclemència que pugui sorgir.
  9. Cal portar menjar i aigua, roba impermeable i d'abric, telèfons mòbils, localitzadors, sistemes d'ubicació, pot evitar i minimitzar qualsevol risc.
  10. Estimeu el bosc per sobre de totes les coses. Si ho feu, la resta de manaments es compliran sols aplicant el sentit comú.
Més informació
 
Destaquem