Com hem de collir els bolets?

Les pluges de l'estiu auguren una bona temporada boletaire a Catalunya

Ara que és tardor, i és temps de bolets, moltes persones aprofitaran els dies de lleure per sortir al bosc i practicar aquesta cacera tan arrelada a casa nostra. I és que gaudir dels bolets a casa és una de les millors coses que poden passar a la tardor. Ara bé, és important saber com cal collir-los, en primer lloc, per no danyar els micelis i no perjudicar l'entorn. Avui us expliquem com s'han de collir els bolets de manera correcta, seguint les recomanacions de la web de la Generalitat de Catalunya.

D'aquesta manera, el més recomanable és tallar-los arran de terra amb un ganivet. La millor manera de collir bolets és fent palanca amb el ganivet i collint tot el bolet. Fent això el reconeixem i protegim el miceli.

També és important recordar que no s'ha de remoure la fullaraca amb rasclets, ja que els micelis es localitzen a les capes superficials del sòl i si es malmeten, pot ser que no tornin a fructificar. Si ho malmeteu, allà, ja no tornarà a haver-hi bolets.

Un cop collits els bolets, poseu-los en cistells de vímet i no en bosses de plàstic. D'aquesta manera les partícules generatives dels bolets - les espores- són recuperades pel bosc. En bosses de plàstic els bolets s'ofeguen i entren en descomposició.

També és molt important que només agafeu els bolets que identifiqueu sense cap mena de dubtes. Recordeu que n'hi ha de molt tòxics, i no voleu que la jornada festiva acabi en disgust. Així que no agafeu, trepitgeu ni esclafeu cap bolet que no conegueu.

També recordeu que si són molt petits, és millor no agafar-los i deixar-los créixer una mica més perquè estiguin madurs i hagin tingut temps d'alliberar les espores.

I, finalment, colliu els bolets amb moderació, no és millor boletaire aquell qui fa més cistellades de bolets.

Més informació
 
Destaquem