No és Nadal sense Pastorets

Arreu del país es representen 'Els Pastorets', una tradició nadalenca que omple teatres de tradició i cultura popular

Som a finals de novembre i està en caure que ens diguin el primer si no ens veiem bones festes... Comencem a veure penjades les primeres llums de Nadal, que ben aviat seran enceses i als aparadors ja comencen a treure el cap arbres plens de boles lluents coronats per estels de purpurina. Els obradors de les pastisseries ja preparen panettones i torrons, bombons i neules i, també, als teatres amateurs de Catalunya ja fa dies que han començat els assajos d'una de les tradicions més arrelades del nostre territori: Els Pastorets.

Els autèntics protagonistes de l'espectacle, els pastorets. FOTO: Anna E. Puig

Els autèntics protagonistes de l'espectacle, els pastorets. FOTO: Anna E. Puig

La representació de Els Pastorets és una de les manifestacions de cultura popular més genuïnes i singulars del país. Aquest espectacle té el seu origen en les representacions medievals que se celebraven a l'interior de les esglésies el dia de Nadal, un context religiós que ha anat evolucionant al llarg dels segles, esdevenint, avui dia, un símbol d'identitat i autenticitat del lloc on es representen, ja que hi ha tants Pastorets com maneres de fer-los i de viure'ls.

Mireu més fotos del muntatge.

Sant Josep i la Verge Maria buscant posada. FOTO: Anna E. Puig

Sant Josep i la Verge Maria buscant posada. FOTO: Anna E. Puig

Tot i que hi ha molts textos diferents de Els Pastorets, la majoria dels quals són en vers i amb una estructura dramàtica ben definida, tots parteixen de la mateixa base: explicar el relat evangèlic de Nadal. L'aferrissada lluita entre el Bé i el Mal, el misteri del naixement de Jesús i, és clar, les relacions humanes des de les mateixes entranyes.

Dels textos de l'era moderna, en destaquen principalment dos: El bressol de Jesús, de Serafí Pitarra (Frederic Soler) que es va representar per primera vegada l'any 1891 i que, actualment, només es representen a Berga, Sant Quirze de Besora i Molins de Rei, i Els Pastorets o l'adveniment de l'Infant Jesús, de Josep M. Folch i Torres, que es van estrenar el 1916 i ha esdevingut el text més representat a Catalunya. A banda d'aquests dos, hi ha una gran diversitat de textos, dels quals la Coordinadora de Pastorets de Catalunya n'ha fet un recull a fi d'inventariar-los i documentar-los com és degut.

Els Pastoorets són una autèntica escola de teatre a les entitats del país. FOTO: Anna E. Puig

Els Pastoorets són una autèntica escola de teatre a les entitats del país. FOTO: Anna E. Puig

Els Pastorets són una representació teatral de caràcter popular i, en les diferents representacions nadalenques de tot el territori, hi podem trobar implicades entitats que els dignifiquen i representen ininterrompudament des de fa més d'un segle, amb espectaculars escenografies de decorats de paper realitzats per artistes catalans com els germans Salvador o els Castells, grans escenògrafs del panorama teatral català.

D'aquestes representacions també en destaquen vestuaris impressionants, efectes especials, sovint amb foc i pirotècnia i també espectaculars músiques que doten de personalitat pròpia cada muntatge, diferenciant-se molt els uns dels altres.

La lluita entre el Bé i el Mal, una constant als Pastorets. FOTO: Anna E. Puig

La lluita entre el Bé i el Mal, una constant als Pastorets. FOTO: Anna E. Puig

Els Pastorets, tot i venir d'una tradició pretèrita i molt consolidada, no són un element inamovible, sinó que és públic i notori que, en els diversos muntatges que es fan a Catalunya, les entitats s'esforcen perquè siguin espectacles vius i evolutius, que es transformen, que es renoven, que es milloren perquè, mantenint l'essència que els dona raó de ser, es puguin seguir transmetent a través de les generacions.

Aquest espectacle nadalenc també ha esdevingut una escola de teatre arreu de la nació i ha fomentat la passió pel teatre als infants, de fet, alguns actors i actrius de renom del panorama català han confessat haver començat per fer pastorets al seu poble, com és el cas de Toni Albà, Jordi Bosch o Sergi López.

Satan és vençut, ha nascut el fill de Déu. FOTO: Anna E. Puig

Satan és vençut, ha nascut el fill de Déu. FOTO: Anna E. Puig

Per totes aquestes raons, enguany, cal buscar de nou el teatre més proper i acompanyar els nostres veïns a mantenir viva la tradició nadalenca catalana per excel·lència; i per això, aquestes festes, també cal buscar un teatre remot i acostar-s'hi a descobrir, de nou, el misteri de Nadal.

Sabadell, Calaf, Mataró, Cardona, El Vendrell... a la web de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya s'hi pot trobar un llistat infinit, hi ha pastorets per triar i remenar, un imprescindible per acabar i començar bé l'any.

Més informació
 
Destaquem