5 curses de muntanya per descobrir el Berguedà

El Berguedà acull nombroses curses de muntanya per tal de descobrir tot un territori gambada a gambada

Un territori es pot descobrir de moltes maneres. La troballa d'un lloc desconegut pot venir a través de molts sentits i ens podem enamorar d'una zona per la seva gastronomia, per la seva cultura popular, pel seu patrimoni arquitectònic, però també podem quedar atrapats per un indret, corrent pels seus camins i els seus paisatges.

Córrer per muntanya és un esport en auge i, tot i que alguns experts vaticinaven que seria, només, una moda passatgera, el trailrunning, lluny de passar de moda, sembla que cada vegada es consolida més i, en algunes comarques de Catalunya, aquest esport en destaca especialment, com és el cas del Berguedà.

Mireu totes les fotos de les curses pel Berguedà.

Aquesta comarca del Prepirineu català és un viver de corredors i corredores de muntanya i acull nombroses curses organitzades per entitats esportives sense ànim de lucre que no tenen res a envejar a macro esdeveniments i, al mateix temps, aquesta proximitat de tracte i aquesta passió per l'esport, la natura, el medi ambient i el territori les converteixen en una autèntica experiència per aquells corredors de muntanya més experimentats i, a l'hora, una escola de trail per aquells qui s'inicien en aquest esport.

A qui li agradi l'esport, la muntanya i els reptes, vibrarà amb aquestes cinc curses genuïnes:

Pugo Regis Trail 2021. FOTO: Anna E. Puig

Pugo Regis Trail 2021. FOTO: Anna E. Puig

PUGO REGIS TRAIL

Organitzada pel Centre Quitxalla Excursionista (Cquie) de Puig-Reig, la Pugo Regis Trail és una cursa de 24 km, amb un desnivell positiu de 1.000 m, que també presenta la versió curta amb 14 km i 575 m de desnivell positiu. Reivindica el passat templer de la zona i també fa gala del patrimoni industrial de la localitat.

Aquesta combinació històrica que acompanya la cursa és sorprenent i, recorrent els ràpids corriols del Baix Berguedà, també descobrim la història de tot un poble, ja sigui a través de les seves colònies industrials com Cal Prat o Cal Marçal o bé trobant en molts punts del recorregut cavallers templers guardant autèntiques joies arquitectòniques com pot ser la Casa Periques, un mas d'estil gòtic inclòs a l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya per haver estat seu de la comanda de Puig-Reig de l'Orde del Temple i, posteriorment, de l'Ordre de l'Hospital.

Sobrepuny Trail. FOTO: Anna E. Puig

Sobrepuny Trail. FOTO: Anna E. Puig

SOBREPUNY TRAIL

L'Associació de Muntanyencs Berguedans fa una aposta per una zona poc coneguda de l'Alt Berguedà que, un cop descoberta, ja no s'hi pot deixar d'anar mai més, i organitza la Sobrepuny Trail.

Aquest esdeveniment presenta tres modalitats: la Vertical, l'Express i la Trail, amb una distància de 3,53 km i 775 m de desnivell positiu, 12 km i 856 m de desnivell positiu o bé 24 km i 1.738 m de desnivell positiu, respectivament. Es triï la distància i el desnivell que es triï, totes tres ens descobreixen els espectaculars paisatges de la Nou del Berguedà, destacant-ne, és clar, el cim del Sobrepuny. Des d'aquest clàssic del Berguedà es pot contemplar una espectacular panoràmica de la Catalunya Central que obliga els corredors a parar un moment i gaudir de l'espectacular vista que ofereix el recorregut d'aquesta cursa: la Serra d'Ensija, el Pedraforca, el Moixeró, el Montseny o Montserrat, un autèntic regal per la vista i els sentits, agafar aire i avall que fa baixada!

Berga-Rasos-Berga. FOTO: Anna E. Puig

Berga-Rasos-Berga. FOTO: Anna E. Puig

BERGA RASOS BERGA

I si al Berguedà hi ha una cursa clàssica organitzada per un club clàssic, aquesta és la Berga-Rasos-Berga. El Club Esquí del Berguedà, amb més de noranta anys d'història a l'esquena, va crear-la fa vint-i-tres anys i des d'aleshores s'ha celebrat ininterrompudament.

Una cursa amb sortida i arribada a Berga que, amb 26 km i 1.760 m de desnivell positiu, ens porta fins als Rasos de Peguera, un espai idíl·lic que és considerat com el primer lloc on es va practicar l'esquí a Catalunya, a primers del s. XX. L'any 1975 es va inaugurar l'estació d'esquí, però tot i que actualment està tancada, els Rasos de Peguera és un dels llocs més emblemàtics de la comarca del Berguedà i, servint de zona d'entrenament per centenars d'esportistes, tampoc és gens estrany trobar-hi desenes i desenes de famílies gaudint de la natura sigui hivern o estiu.

Actualment hi ha dues modalitats més, la Berga-Queralt-Berga, amb 13,5 km i 930 m de desnivell positiu i el Descens Xavi Batriu, el mateix recorregut de baixada de la Berga-Rasos-Berga que amb 13 km i 1.360 m de desnivell negatiu serveix com a homenatge al Xavi Batriu, un soci destacat del club que va morir en un tràgic accident el febrer del 2020, amb només 38 anys. De fet, tot l'esdeveniment serveix de memorial i record al Xavi, una de les ànimes d'aquesta cursa berguedana.

La Berga Trail al seu pas pels de Rasos de Peguera. FOTO: Anna E. Puig

La Berga Trail al seu pas pels de Rasos de Peguera. FOTO: Anna E. Puig

BERGA TRAIL

La Berga Trail és la cursa estrella de les que es fan i es desfan al Berguedà. Aquesta cursa, que en el seu origen havia estat seu de la copa del món de curses de muntanya, abans que el trailrunning ressonés com ho fa ara, és un imprescindible en el calendari de curses de muntanya d'arreu del territori.

L'evolució constant i natural d'aquest esdeveniment organitzat per l'Associació Esportiva Mountain Runners del Berguedà fa que enguany es presenti una proposta totalment renovada i que la clàssica Marató de Muntanya de Berga passi a ser una cursa d'ultra resistència, l'Ultra Ensija. Amb 60 km i un desnivell positiu de 3.414 m, el seu recorregut no deixa indiferent a ningú i transcorre pels llocs més emblemàtics del territori berguedà: el mirador de la Figuerassa, els Rasos de Peguera, la serra Ensija amb el Pedraforca de teló de fons, el simbòlic Pi de les Tres Branques, Queralt... uns camins no a l'abast de tothom i que quedaran gravats per sempre a la pell dels qui s'atreveixin a clavar-se un dorsal per entomar aquest repte. A més a més, també hi ha la Trail Figuerassa, de 25 km i 1.774 m de desnivell positiu, i la Trail Queralt, de 14 km i 1.000 m de desnivell positiu, dues curses que, com bé el seu nom indica, fan valdre el privilegiat entorn que té la ciutat de Berga.

El Moixeró Trail amb amb sortida i arribada a la vila de Bagà. FOTO: Anna E. Puig

El Moixeró Trail amb amb sortida i arribada a la vila de Bagà. FOTO: Anna E. Puig

MOIXERÓ TRAIL

Un dels grans tresors del Berguedà és el Parc Natural del Cadí-Moixeró i recórrer els paratges d'aquesta zona sempre fan les delícies dels aficionats del trail, de manera que aquesta cursa organitzada pels Amics de l'Atletisme de Bagà és una bona manera d'acostar-se al territori i al recorregut de curses tan mítiques com l'Ultra Pirineu.

El Trail del Moixeró també té diverses modalitats de distància i desnivell acumulat: XTrail, Trail, STrail, el quilòmetre vertical Roca Tiraval i una proposta pels més menuts, la Moixeró XS. Totes elles amb arribada i sortida a Bagà, permeten posar-se a prova i, sobretot, gaudir de l'autèntic esperit de les curses de muntanya i de l'Alt Berguedà en tota la seva essència.

L'antiga estació d'esquí dels Rasos de Peguera acull el pas de la Berga Rasos Berga i la Berga Trail. FOTO: Anna E. Puig

L'antiga estació d'esquí dels Rasos de Peguera acull el pas de la Berga Rasos Berga i la Berga Trail. FOTO: Anna E. Puig

 

Més informació
 
Destaquem