Vilafranca del Penedès m'agrada!

És la capital de comarca de l'Alt Penedès

La capital de l'Alt Penedès, Vilafranca del Penedès, és un municipi amb una extensió de 19,63 km², format pel nucli de la capital i els veïnats del Bordellet, el Molí d'en Rovira, el Carrer d'en Perepau, Can Salines i la Serreta.

Es creu que Vilafranca del Penedès fou fundada cap a mitjan segle XII com a conseqüència de la decadència d'Olèrdola, ja que els seus habitants foren els primers pobladors de la vila. Així, es considera que va néixer entre els anys 1108 i 1151, anys en què es troba la primera referència de la Vila, fundada al voltant de l'antiga Torre Dela, la qual es trobava a prop de la Via Augusta.

El municipi es troba a 224 m d'altitud, al centre de la depressió del Penedès, entre la Serralada Prelitoral i el massís del Garraf. En l'època romana hi passava la Via Augusta que es dirigia cap a Tarragona. A l'edat mitjana hi passava el camí que hi duia per Begues i Olesa de Bonesvalls. I des de 1865 hi passa la línia fèrria de Martorell a Tarragona. El terme municipal és envoltat pels termes de les Cabanyes i la Granada, a l'est per Sant Cugat Sesgarrigues i Olèrdola, al sud Santa Margarida i els Monjos i a l'oest Sant Martí Sarroca i Pacs del Penedès.

 

Vilafranca és coneguda pels seus vins i caves

Vilafranca és coneguda pels seus vins i caves

Vilafranca és coneguda internacionalment pels seus vins: el cava català i els vins de la Denominació d'Origen Penedès (D.O.). També és coneguda pels Castellers de Vilafranca i per la seva Festa Major, que compta amb un dels dracs més antics d'Europa (dels volts de l'any 1600) i una vintena de balls, entremesos i colles castelleres.

Els patrons de la ciutat són sant Ramon de Penyafort, Sant Jocund i sant Fèlix màrtir. La Festa Major centra bona part dels seus actes al voltant del patró, Sant Fèlix, que no s'ha de confondre amb el Sant Fèlix, prevere, que també celebra la seva festa el 30 d'agost.

 
Basílica de Santa Maria a Vilafranca

Basílica de Santa Maria a Vilafranca

Pel que fa a llocs d'interès, hi ha un nombre notable d'edificis d'època medieval, i també edificis modernistes, com la Casa Miró, la Casa Fortuny i la Casa Guasch. Destaca el nucli antic de la vila, al voltant de la plaça de Jaume I, on es troben els edificis principals com l'església de Santa Maria, el Palau Reial, la Capella de Sant Pelegrí i la Capella dels Dolors. A la plaça de la Vila s'hi pot trobar l'església de Sant Joan, i la Casa de la Vila.

Més informació
 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?

Destaquem