La coca garlanda, la coca típica de Vilafranca

Tradicionalment s'utilitza com a mona de Pasqua

La gastronomia de Vilafranca del Penedès és molt variada i basada en els productes locals, on els productes de la terra, les verdures i les hortalisses tenen una molt bona qualitat que combinen perfectament amb la carn de les aus de raça autòctona com el gall negre del Penedès.

També es pot gaudir d'excel·lents embotits artesanals, saboroses amanides condimentades amb el xató de Vilafranca, conill i vedella amb bolets i receptes de peix provinent de la veïna costa del Garraf.

El Penedès destaca pels seus excel·lents vins Denominació d'Origen Penedès, blancs, frescos, afruitats i de graduació, mentre que els negres són suaus, amb textura de vellut i amb caràcter. Els rosats també es mostren fragants i afruitats.

Entre els productes típics de la zona destaca la coca garlanda, una coca típica de Vilafranca del Penedès, que també es consumeix a altres indrets de l'Alt Penedès, el Baix Penedès i al sud de l'Anoia.

La coca garlanda té forma de tortell ensucrat i entre els seus ingredients característics hi figura la matafaluga remullada amb anís, i tradicionalment s'utilitzava com a mona de Pasqua.

Així es prepara:

INGREDIENTS (per a dues garlandes):

  • 500 grams de farina de força
  • 10 grams de sal
  • 2 ous sencers
  • 75 grams de sucre
  • 50 grams mantega tova
  • 20 grams llevat en pastilla o 1 sobre de llevat sec
  • 120 grams d'aigua
  • 20 grams de mistela o moscatell
  • 40 grams d'anís (dolç)
  • Ratlladures de la pell d'una llimona petita
  • 5 grams de canyella en pols
  • 5 grams de saliàndria mòlta
  • 20 grams de matafaluga en gra o mòlta
  • Un got d'anís per pintar la garlanda i una mica de sucre molt per ensucrar-la

ELABORACIÓ:

  1. Passem per un molinet de cafè la saliàndria i la matafaluga.
  2. En un bol petit barregem 200 grams de la farina, amb el llevat i l'aigua. Amassem fins que quedi compacte i no es trenqui i ho deixem dins el bol tapat amb un film durant 30-60 minuts, fins que dobli la mida.
  3. En un bol gros afegim els 300 grams de farina restants, la sal, el sucre, les ratlladures de llimona, la canyella, la saliàndria, la matafaluga, i els hi donarem unes quantes voltes amb la mà perquè quedin ben barrejades.
  4. Afegim l'ou, l'anís, la mistela, la mantega tova i la pasta que teníem reservada.
  5. Barregem enèrgicament tots els ingredients. Un cop la massa es comenci a desenganxar de les parets del bol, la traurem i la treballarem sobre un taulell.
  6. Un cop pastat, tornem a posar-la dins el bol, la tapem amb un paper de film, i li donem una primera fermentació d'una hora en un lloc càlid de la cuina.
  7. Després d'aquest temps, dividim la massa en dues porcions. Fem dues boles que aplanarem i amb els dits, farem un forat al mig, que anirem ampliant al màxim possible per donar-li així la forma circular de les garlandes.
  8. Pintem les garlandes amb anís i les deixarem fermentar en un espai càlid de la cuina, tapat amb un paper film, durant un parell d'hores.
  9. Un cop hagin fermentat, tornem a pintar amb anís i courem les garlandes durant 15-20 minuts aproximadament al forn, preescalfat a 200°, amb calor tant al sostre com a la sola.
  10. En treure-la del forn, i sense deixar que se'ns refredi del tot, el pintarem una altra vegada amb anís, i l'ensucrarem abundantment per sobre.
Més informació
 
Destaquem