Santa Coloma de Farners m'agrada!

És la capital de la comarca de la Selva

La capital de la comarca de la Selva, Santa Coloma de Farners, disposa d'un terme municipal que comprèn el nucli urbà, els veïnats de Sant Pere Cercada, Castanyet, Sant Miquel de Cladells, Vall i Vallors, i la urbanització de Santa Coloma Residencial. Un municipi que frueix d'una orografia de transició: del nucli urbà cap a l'est comença la plana de la Selva, mentre que cap a l'oest es troben les Guilleries, amb els contraforts de l'Espinau, Santa Bàrbara, i la Serra del Corb. En aquest semicercle de muntanyes hi ha escampades per pujols, valls, colls i fondalades tot un estol d'ermites d'un gran interès històric, artístic i religiós que bé mereixen una visita.

La primera referència escrita la trobem l'any 886, quan se cita el lloc de Sauleda, mentre que l'any 950 el bisbe Gotmar de Girona consagrava la nova església, destruïda anys enrere per soldats hongaresos. Cap al 1497 Santa Coloma comptava ja amb uns 350 habitants, i 43 masies remences s'havien redimit amb el pagament. El creixement s'anà afermant en els anys següents.

L'any 1718 la població colomenca era de 823 habitants, que en poc més de 70 anys es va triplicar gràcies a saber aprofitar el seu enclavament a cavall entre les Guilleries i la costa. La segona meitat del segle XIX és testimoni d'un important creixement en l'activitat econòmica, que es tradueix en l'expansió urbanística de la ciutat. Ja a començaments del segle XX (1901) Santa Coloma té 4.600 habitants, i ben aviat li serà atorgat el títol de ciutat en reconeixement a la seva rellevància econòmica, cultural i política a la comarca. Al llarg de tot aquest segle s'aferma el creixement de la ciutat.

Santa Coloma de Farners

Santa Coloma de Farners

Visitar Santa Coloma de Farners és descobrir-hi múltiples curiositats. Una d'elles és la font de Sant Salvador, ubicada al parc que du el mateix nom, i que antigament era diferent de l'actual: recordava una capella i disposava d'una imatge del sant damunt de la font. Com que la llegenda explica com sant Salvador va fer el miracle de fer sorgir l'aigua d'una roca, l'Ajuntament va fer portar una gran roca al parc, a prop de l'antiga font, i va canalitzar l'aigua perquè hi sortís per tres brocs.

Una altra de les curiositats és la relació de Santa Coloma de Farners amb la indústria del suro. De fet, els alzinars i les suredes són els boscos naturals en turons i vessants assolellades de la Selva, i aquests boscos varen ser molt afavorits sobretot els segles XVIII i XIX per a l'aprofitament del suro.

Més informació
 
Destaquem