La Ratafia, un dels signes d'identitat de Santa Coloma de Farners

El tradicional licor d'herbes és un dels més antics de Catalunya

La comarca de la Selva, i la seva capital, Santa Coloma de Farners, disposa d'una gastronomia molt variada i per a tots els gustos i amb una diversitat de productes locals fruit d'un territori de contrastos emmarcat entre mar i muntanya.

Un dels productes que més destaquen a la zona és la Ratafia, un licor elaborat a partir de la maceració de diversos fruits, herbes i espècies en alcohol de base, generalment aiguardent. Destaca especialment La Ratafia 1842, que es va crear a partir de les receptes de ratafia més antigues documentades a Catalunya, escrites per Francesc Rosquellas el 1842 a Santa Coloma de Farners.

 

I és que la ratafia és una beguda alcohòlica típica catalana elaborada artesanalment amb aiguardent i herbes remeieres. Tradicionalment la ratafia es fa pels volts de Sant Joan, que és quan les herbes estan en el seu millor moment. Cap al mes de novembre arriba el moment de degustar-la, i a Santa Coloma de Farners té un gran protagonisme. Tant és així que la capital de la Selva ha esdevingut també en la capital de la ratafia.

Aquest licor, a més, és el protagonista de la ja tradicional Festa de la Ratafia a Santa Coloma de Farners. Una festa que enguany arriba a la 38a edició el segon cap de setmana de novembre, del 7 al 10 d'aquest mes. Una festa on la gastronomia, a base de ratafia, és la gran protagonista, podent-hi trobar des de cassoles de productes cuinats amb ratafia o amb les herbes que conté la ratafia, la popular coca de ratafia, la infusió de ratafia, el refresc de ratafia o la cervesa amb ratafia.

 

També es pot participar en tallers en les que s'ensenyarà l'elaboració artesana de la ratafia, així com concursos per escollir la més bona.

 

Més informació
 
Destaquem