Una Setmana Santa diferent, però... què celebrem?

La celebració començava aquest Diumenge de Rams i s'estendrà fins Dilluns de Pasqua

La Setmana Santa ha arribat un any més, tot i que enguany d'una manera ben diferent. I és que el confinament decretat per aturar l'expansió del coronavirus ha obligat els catalans i catalanes a quedar-se a casa. Enguany, no hi haurà vacances, ni processons, ni misses, ni lliurament de mones als fillols. Però es pot celebrar a casa, seguint les celebracions religioses que s'ofereixen a la televisió i internet, cuinant en família els plats típics d'aquestes dates, i preparant la mona a casa. Tan sols cal adaptar-se a la situació que estem vivint.

Una celebració, com vèiem, d'origen religiós, que enguany s'ha vist modificada per la situació que es viu al país i a la resta del món. Però, què celebrem per Setmana Santa?

La celebració de la Setmana Santa arrencava aquest passat diumenge, 5 d'abril, i s'estendrà fins al dilluns, dia 13. L'inici de la celebració el marcava la celebració de Diumenge de Rams, dia en què es recorda el moment que Jesús arriba a Jerusalem procedent del desert i és proclamat Salvador. El processament, la mort a la creu i l'enterrament de Jesús es recorden el Dijous i el Divendres Sant. Després d'aquests dos dies de recolliment i pregària per als cristians, la celebració arriba el dia de Pasqua, quan es commemora la seva resurrecció, segons la fe cristiana.

La celebració de la Setmana Santa, però, no és fixa al calendari, com passa amb altres festivitats com el Carnaval i la Quaresma. La seva celebració es determina a partir del calendari lunar. D'aquesta manera, Dijous Sant, moment en què es recorda l'últim sopar de Jesús, se celebra després dels quaranta dies de Quaresma. Enguany, el 18 d'abril. Pel que fa a la festa gran, Diumenge de Pasqua, és el dia en què comença el cicle de 50 dies del Temps de Pasqua que finalitza el dia de Pasqua Granada, o Pentecosta.

 

La Setmana Santa inclou diferents celebracions. La primera es vivia el 14 d'abril, amb la celebració del Diumenge de Rams, commemorant l'entrada de Jesús a Jerusalem. Per Dijous Sant se celebra l'últim sopar, i antigament era un dia de silenci i es practicava dejú, com a mostra de respecte. La crucifixió de Jesús és el que es commemora el Divendres Sant, i dissabte a la nit se celebra la Vetlla Pasqual, celebrant la nit Santa de la Resurrecció.

La gran festa arriba Diumenge de Pasqua quan se celebra la Resurrecció de Jesucrist tres dies després de morir a la creu. Tres dies perquè en el calendari romà per tal de comptar els dies comptaven el dia present. El Dilluns de Pasqua és el darrer dia de la Setmana Santa catalana.

Més informació
 
Destaquem