La Patum de Berga, una de les festes més arrelades a Catalunya

La festa se celebra per Corpus a les places i carrers del municipi

La Patum de Berga és la festa més important d'aquest municipi, i de Catalunya quan arriba la celebració de Corpus, amb més de 600 anys d'història. Com a festa del cicle de Pasqua, és de calendari variable, celebrant-se entre finals de maig i principis de juny. Enguany, del 6 a l'11 de juny.

En aquesta festa, fortament arrelada a Catalunya, el ball i el foc en són la part més característica. Els actes principals es duen a terme des del dimecres al diumenge de la setmana del Corpus per places i carrers de Berga. El dimecres i el dissabte hi ha els passacarrers, i el dijous i el diumenge les patums de Lluïment (migdia) i completes (nit) a la plaça de Sant Pere. Les comparses s'encarreguen de l'actuació o el ball de cadascuna de les figures durant la festa de La Patum.

També es realitzen actes paral·lels en punts diversos de la ciutat, com són activitats familiars, concerts joves o exposicions.

Més de sis segles d'història

L'origen de La Patum cal buscar-lo en els antics entremesos que desfilaven a les processons del Corpus Christi i que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures. Amb el pas del temps, però, aquests entremesos anaren prenent entitat pròpia i s'anaren popularitzant, més pel seu vessant lúdic que pel seu caràcter alliçonador.

De mica en mica, anaren perdent el seu sentit original i, d'aquestes representacions, en restaren només les parts més festives. La gresca del seguici processional va anar pujant de to, sobretot abans de la sortida de la processó i també un cop finalitzada aquesta.

Això va acabar donant pas a unes mostres festives que acabaren conformant la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament, nom antic de la festa que fou substituït, al tombant del segle XIX, pel de La Patum.

Cartell de La Patum 2023, d'Albert Sant Fernández

Cartell de La Patum 2023, d'Albert Sant Fernández

Aquest fenomen, que tingué lloc a diverses viles i ciutats de Catalunya, es va anar extingint a conseqüència de les prohibicions promulgades pels poders civil, eclesiàstic i reial, de manera que poques manifestacions sobrevisqueren al Concili de Trento (1563), i fins i tot els entremesos foren tocats de mort per les restrictives disposicions del segle XVIII.

D'entre totes les antigues Bullícies del Santíssim Sagrament que tenien lloc a Catalunya, únicament la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir i conservar-la a través dels segles. És La Patum.

FONT: lapatum.cat

La Patum 2023

La Patum està farcida d'actes carregats de simbolisme i que cada any compten amb milers de participants. Parlem dels Salts de Plens, el Ball de l'Àliga, o La Patum infantil. Però hi ha moltes més propostes.

Consulteu totes les activitats previstes en aquest enllaç.

Més informació
 
Destaquem