Reviu el Ball de l'Àliga de la Patum per Corpus

És un dels moment més emocionants de la celebració de Corpus a Berga

La Patum de Berga està en el seu moment àlgid durant aquests dies, en una de les celebracions de Corpus més emblemàtiques de Catalunya. De fet, dijous al vespre, dia 8 de juny, es vivia un dels moments més esperats de la festa, el primer ball de l’àliga de la Patum completa de dijous.

L'Àliga és l'element del bestiari festiu català que més es diferencia de la resta, sent-ne la figura més senyorial, aristocràtica i distingida. Arreu de Catalunya, hi ha diferents àligues dins del bestiari, però una d'elles té especial simbolisme. És l'Àliga de la Patum de Berga, l'origen de la qual és un gran enigma.

L'any 1756, l'Ajuntament de Berga va decidir incorporar una àliga a les solemnitats del Corpus i en va encarregar la construcció d'una al fuster Ramon Roca. Podria ser la mateixa, convenientment restaurada i modificada, la que balla actualment a La Patum.

El seu ball és el de major valor coreogràfic de tota la representació i la seva música la més distingida i monumental. S'ha arribat a definir la melodia del ball de l'Àliga de La Patum de Berga com una de les tres peces més 'genials' de la música popular catalana.

El ball de l'Àliga de la Patum completa de dijous

I ara que sabem una mica d'història d'aquest element de la festa,  et convidem a reviure aquest moment tan especial viscut enmig d'una plaça a vessar la nit d'aquest dijous, 8 de juny:

 

Font: Aquí Berguedà

Més informació
 
Destaquem