Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya

Situada al Monestir de Montserrat, és un símbol per a Catalunya

Catalunya està de celebració aquest dilluns, 27 d'abril. I és que tot i el confinament en el qual vivim, no podem passar per alt que aquest dilluns se celebra la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya.

Coneguda popularment com la Moreneta, està situada al monestir de Montserrat, i és un símbol per a Catalunya, convertint-se tradicionalment en un punt de pelegrinatge per als fidels, i de visita obligada per als turistes.

Quina és la llegenda?

Tal com recull l'Enciclopèdia Catalana, segons diu la llegenda, la imatge fou esculpida per l'evangelista sant Lluc; sant Pere la portà a Roma, i sant Pau, a Tarragona i Barcelona. En acostar-se els sarraïns, els cristians l'amagaren dins una cova de Montserrat. Segles després, quan ja ningú no recordava aquest fet, uns pastors foren sorpresos de nit per una resplendor que sortia de la muntanya. Al fons de la cova trobaren la imatge d'una Mare de Déu bruna.

Informades les autoritats eclesiàstiques, aquestes decidiren traslladar-la a la seu de Manresa, però era impossible moure-la del lloc, com si indiqués que volia ser venerada a Montserrat. L'abat Oliba hi edificà el monestir de Montserrat, al terme de Monistrol de Montserrat, on és venerada des d'aleshores.

Símbol de catalanitat

Objecte de culte generalitzat arreu de Catalunya, en el marc de la Renaixença ultrapassà l'àmbit religiós i s'erigí en símbol de la catalanitat. L'any 1881 fou coronada i proclamada patrona de Catalunya, amb diada pròpia el 27 d'abril, amb la concessió dels honors de basílica al seu temple.

Amb motiu de la commemoració de la Mare de Déu de Montserrat, aquesta setmana descobrirem una mica més el massís on s'hi troba.

Més informació
 
Destaquem