Descobrim els productes de temporada a la tardor

Catalunya rebia la nova estació el 23 de setembre, i aquest fet porta canvis a la nostra cuina

Fa pocs dies, el 23 de setembre, donàvem la benvinguda a la tardor a Catalunya. Un canvi d'estació que ens porta dies més curts, fulles que cauen i, en principi, una baixada de temperatures. Un canvi de temporada, deixant l'estiu enrere, que també es nota a l'hora d'anar a fer la compra, o, si som dels afortunats de tenir hort, en les verdures i fruites que plantem o recollim aquests dies.

I és que amb el canvi de temporada, també arriba el canvi d'alimentació, si volem seguir una dieta basada en els productes de temporada a Catalunya.

És època de consumir cítrics per reforçar les defenses FOTO viaempresa

És època de consumir cítrics per reforçar les defenses FOTO viaempresa

Època de canvis

La tardor és una època de canvis, i per això cal que el cos estigui preparat per adaptar-s'hi. Cal augmentar i reforçar les defenses, cal fer provisió de nutrients perquè el cos estigui preparat, evitar una baixada de defenses i estar a punt per a l'arribada del fred.

I com ho podem fer? Doncs augmentant la ingesta de productes que continguin vitamines bàsiques per combatre els efectes del canvi de temps, i una sèrie d'aliments clau que faran més portadora la tardor.

Comencem parlant de les vitamines bàsiques que hauríem d'ingerir a la tardor. Per una banda, hi ha la Vitamina C, bàsic per no estar decaigut ni cansats, i que es troba en els cítrics, com les taronges, les aranges, o les llimones.

També és important augmentar la ingesta de Vitamina A, que controla el sistema immunitari, i es troba principalment en les fruites i verdures, i Vitamina D, que facilita l'absorció del calci en els ossos, i la genera el propi el cos quan s'exposa la pell a la llum solar, a més de trobar-se en aliments com el rovell de l'ou o els peixos grassos.

Pel que fa a la Vitamina B, és important el consum de Vitamina B6, que metabolitza els àpats per generar més energia per al funcionament neuronal i cerebral, i es troba en molts aliments, com la carn vermella, els ous, o el peix. I també Vitamina B9 (àcid fòlic), essencial per a la fabricació de glòbuls vermells, encarregats de nodrir el cos. Es troba en llegums, com les mongetes o els espàrrecs, i cítrics com la taronja o l'aranja.

El cos comença a demanr plats calents, i els llegums són bona opció FOTO Canal Salut

El cos comença a demanr plats calents, i els llegums són bona opció FOTO Canal Salut

Canvi d'estació, canvi de necessitats

El nostre cos comença a demanar aliments més càlids, com guisats, sopes i plats calents, per fer front als canvis climàtics. Uns plats que hauríem d'elaborar amb productes de temporada, ja que la Natura és sàvia i ens dona en cada moment de l'any el que necessitem. La fruita i verdura de temporada, que creix de manera natural en l'època i lloc en els que estem, garanteix que mengem els aliments que el nostre cos necessita.

El cos també comença a necessitar més cereals, llegums, tubercles i arrels, ja que són més densos en calories i ens aporten energia per fer front al canvi d'estació.

La coliflor és producte de temporada a la tardor

La coliflor és producte de temporada a la tardor

Quins són els aliments de temporada?

Si parlem de les fruites i verdures que la tardor ens ofereix als nostres horts, n'hi ha de ben variats.

Pel que fa a verdures, és temps de carabasses, carabassons, carxofes, cols de Brussel·les, coliflor, i albergínies. Sense oblidar que la temporada dels bolets ja és aquí!

I pel que fa a fruites, la magrana, codony, xirimoia, raïm, taronges, peres, plàtans, mandarines, pomes, alvocats, i aranges, viuen a la tardor el seu millor moment. Tampoc ens hem d'oblidar que la tardor és el moment de gaudir de fruits secs, i castanyes!

Més informació
 
Destaquem