Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes (2)

Ruta en cotxe, de dos dies, per conèixer el patrimoni arquitectònic de l'estudi RCR Arquitectes

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix Empordà.

L'obra de l'estudi RCR Arquitectes, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, es caracteritza per una voluntat persistent d'integració en el paisatge i per un joc constant amb els límits de l'espai; un intent de "desmaterialització" de l'arquitectura. Treballant des d'Olot, amb el seu estil singular i col·laboratiu, han projectat l'arquitectura catalana contemporània al món: la pedra volcànica sembla haver inspirat la textura i la lleugeresa de les seves obres, la base de moltes de les quals és l'acer Corten, destacant-ne la levitat a través del vidre i el buit.

Aquest itinerari visita diverses obres de l'exposició RCR Arquitectes. Creativitat compartida mostrada a Palau Robert entre el 26 de març i el 13 de setembre de 2015 i es complementa amb la ruta Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 1 Osona-Ripollès-Garrotxa.

Ruta pensada per fer en dos dies amb pernoctació a Palamós.

Per començar l'itinerari cal situar-se a Barcelona.

Biblioteca Sant Antoni Joan Oliver i casal d'avis. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Biblioteca Sant Antoni Joan Oliver i casal d'avis. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver i casal d'avis

Visita oberta. C. Comte Borrell. 44-46. 08010 Barcelona.

La biblioteca (mòdul vertical) i el casal d'avis (mòdul horitzontal) s'inscriuen dins el pla de recuperació d'interiors d'illa de l'Eixample amb la voluntat que actuïn com a nus social. Amb el seu passatge, la biblioteca és l'entrada a un espai tranquil dins la ciutat. La sensació d'ingravidesa de l'edifici es reforça amb l'ús de reflexos. Els mòduls contrasten amb les cases de l'entorn a la vegada que en respecten el volum.

Entrada a la Sala Bikini

Visita interior exclusiva a clients. C. Déu i Mata. 105. 08029 Barcelona.

L'entrada a la històrica sala de ball es va redissenyar per convertir-la en una passarel·la coberta que aïlla l'entrada del club alhora que introdueix els visitants a l'atmosfera interior. Les juntes imperfectes de les plaques d'acer inoxidable hi deixen entrar la llum durant el dia; a la nit una línia de llum blava en ressegueix el traçat.

Edifici d'oficines Plaça Europa 31

Visita interior concertada. Pl. Europa, 29-31. 08908 L'Hospitalet de Llobregat.

L'estructura predomina sobre la pell de l'edifici i a la vegada en desdibuixa el seu límit a mesura que un s'hi apropa. Els pòrtics metàl·lics, amples però fins, creen una cadència reforçada per l'existència de tres nivells diferents. Premi Quatrium 2010 a la Millor Edificació Sostenible per la gestió de la llum natural i l'aigua de pluja.

 

  • Per les autovies A-2 i B-23 i per l'autopista AP-7 es va cap a La Selva. Es pren la sortida 10 i es continua per les carreteres GI-555 i C-63 per arribar a Santa Coloma de Farners.
Espais d’ombra Lotus Blau. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Espais d’ombra Lotus Blau. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Espais d'ombra Lotus Blau

Visita concertada. Hotel Balneari Termes Orion. Veïnat de Vall. s/n. 17430 Santa Coloma de Farners.

Adjacent al balneari de les Termes Orion, aquests pavellons ofereixen un espai de tranquil·litat i frescor. Desdibuixant les parets, la vegetació i l'aigua semblen penetrar dins d'una estructura que es diferencia de l'entorn amb els seus colors vius.

  • Es continua fins a Llagostera seguint les carreteres C-63, C-35 i C-253a.

Pavelló a l'estany

Finca privada, visita concertada. 17240 Llagostera.

En un marcat contrast entre els murs de pedra de l'antic molí i la superfície ondulada de les plaques d'acer inoxidable, el pavelló es projecta com un reflex flotant de l'aigua dins l'aire. Mentre la planta baixa roman etèria, sota la bassa s'hi amaga un habitatge, il·luminat pel mateix estany i les obertures cap a l'est.

  • Cal prendre les carreteres C-65z i C-65 per anar al barri de Montilivi de Girona.

Facultat de Ciències Jurídiques

Visita oberta. C. Universitat de Girona, 12. 17071 Girona.

L'edifici de la facultat és un cos blanc, compacte, d'imperant racionalisme on la llum penetra a través de perforacions, com ara les dels patis centrals, creant un interior obert i diàfan. Tres prismes paral·lels que descansen sobre un sòcol inclinat conformen l'edifici d'on sobresurt (cap al nord) una caixa de vidre fumat que conté l'auditori.

  • Es refà el camí gairebé fins a Llagostera per continuar per la carretera C-65 fins a Sant Feliu de Guíxols.

IES Vilartagues

Visita interior concertada. C. del Canigó, 41. 17220 Sant Feliu de Guíxols.

De l'institut de secundària guixolenc contrasta l'exterior massís i aparentment cec (les obertures són a la vessant nord) amb l'interior obert i lluminós. Dues llargues edificacions en línia però interconnectades creen tres patis: el frontal és una ampla entrada que mena a dues portes triangulars, el central és un espai recollit i el posterior serveix per a les instal·lacions esportives.

  • Es refà el camí per la carretera C-65 fins a la C-31, la qual porta a Palamós, on es visiten diverses obres.
IES Vilartagues. FOTO: Catalunya - Palau Robert

IES Vilartagues. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Esfera de la Llum

Visita oberta. Port de Palamós. Plaça de la Catifa, s/n. 17230 Palamós.

Situada a la punta de l'espigó del port (accessible amb bona mar i quan no hi ha creuers), l'esfera de metall i vidre juga amb el vent, la llum i el mar. Des de la platja sembla que posi punt final a una imaginària línia d'escriptura del moll, signatura de l'home sobre l'aigua.

 

Punt de trobada 'Mas del Vent'

Finca privada, visita concertada. Mas Bruguerol, La Fosca. 17230 Palamós

La intervenció a la masia fortificada medieval de Mas Brugarol, o Mas del Vent, va permetre redistribuir els espais interiors de forma respectuosa. L'ús de materials neutres, com el formigó, i de contrast, com l'acer Corten i la fusta, diferencia clarament els períodes constructius. Les estructures no connecten amb el terra o amb el sostre i per això semblen flotar. En destaca la terrassa, a l'est, i la passera de connexió amb la torre.

  • Sense sortir del municipi de Palamós es creua la carretera C-31 per pujar cap a la zona de Vall-llobrega.

Mas Salvà

Finca privada, visita concertada. Paratge de La Pietat. 17230 Palamós.

El projecte més allunyat del segell RCR és la restauració d'aquest mas medieval. S'ha prioritzat un retorn als orígens i la senzillesa; es presenta una masia nua d'ornaments on el contacte amb la natura es reitera amb l'ús de la pedra, la fusta i el metall més auster. A fora s'hi estatgen els animals.

Caves Bell-Lloc

Visita concertada. Camí de Bell-lloc s/n. 17230 Palamós.

L'arquitectura ha creat, en un entorn privilegiat, un espai enterrat sota les vinyes que permet el contacte genuí amb la terra i l'origen del procés vinícola. A través de la pedra i de les plaques d'acer Corten s'entra en un món subterrani: la frescor, la foscor i l'aïllament ajuden a concentrar tota l'atenció en el vi. La sala de tast compta amb obertures que permeten l'entrada de rajos de llum natural.

  • Continuant per les carreteres C-31 i GI-653 s'arriba a Begur.

Parc de l'Arbreda

Visita oberta. Parc de l'Arbreda. 17255 Begur.

Actuant com a nexe entre el centre històric de la vila i el nou eixample, el parc s'adapta a la forma heretada d'un antic torrent assecat.

Presenta una topografia en forma de teranyina on els nivells, les formes i els usos conflueixen en un espai central presidit per un pavelló de vidre i acer Corten que assenyala al castell.

  • Es torna a la carretera C-31 i, en direcció a Figueres, s'arriba a Albons, on acaba l'itinerari.
Hotel Albons. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Hotel Albons. FOTO: Catalunya - Palau Robert

Hotel Albons

Visita interior exclusiva a clients. Carretera de la Bisbal a Figueres, km18. 17136 Albons.

Edifici de la primera etapa de l'estudi, dissenyat formalment com la imitació d'un ésser viu. Des de la seva posició privilegiada domina la plana tot desplegant-se en terrasses banyades pel sol. Per fora, l'hotel adopta els colors de la terra i, per dins, les habitacions disposades en filera al llarg d'un passadís, s'obren com escates d'un rèptil.

Més informació

 
Destaquem