Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 1 Osona-Ripollès-Garrotxa

​Itinerari amb cotxe per conèixer obres d'arquitectura contemporàni

El Palau Robert recomana aquesta ruta: Itineraris d’arquitectura contemporània: l’obra de RCR Arquitectes. 1 Osona-Ripollès-Garrotxa.

L'obra de l'estudi RCR Arquitectes, format per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, es caracteritza per una voluntat persistent d'integració en el paisatge i per un joc constant amb els límits de l'espai; un intent de "desmaterialització" de l'arquitectura. Treballant des d'Olot, amb el seu estil singular i col·laboratiu, han projectat l'arquitectura catalana contemporània al món: la pedra volcànica sembla haver inspirat la textura i la lleugeresa de les seves obres, la base de moltes de les quals és l'acer Corten, destacant-ne la levitat a través del vidre i el buit.

Aquest itinerari visita diverses obres de l'exposició RCR Arquitectes. Creativitat compartida mostrada a Palau Robert entre el 26 de març i el 13 de setembre de 2015 i es complementa amb la ruta Itineraris d'arquitectura contemporània: l'obra de RCR Arquitectes . 2 Barcelonès-Selva-Gironès-Baix Empordà.

Ruta pensada per fer en dos dies amb pernoctació a Olot.

Llar d'Infants 'Colors' de Manlleu. FOTO: Palau Robert

Llar d'Infants 'Colors' de Manlleu. FOTO: Palau Robert

Per a començar la ruta cal situar-se a Taradell, Osona. S'hi arriba per les carreteres C-17 i BV-5306.

Piscina coberta de Taradell

Visita interior exclusiva a clients. Av. Mossèn Cinto Verdaguer, 53. 08552 Taradell.

La piscina municipal de Taradell està situada en un pendent, de manera que s'obre cap a la part boscosa del municipi deixant que la llum natural arribi a les dues piscines. L'Espai d'Aigua i Salut és també una referència en l'ús de tecnologies de sostenibilitat i eficiència energètica.

  • Seguidament es va a Manlleu per les carreteres C-17, C-25 i B-522. S'entra a la població pel sud.

Piscina coberta de Manlleu

Visita interior exclusiva a clients. Pl. Sanglàs Alsina. 08560 Manlleu.

Unes sinuoses làmines metàl·liques blavoses tanquen l'estructura d'aquesta piscina, recordant el moviment i la lleugeresa de l'aigua. La separació entre làmines, però, permet que entri llum natural a la vegada que protegeix la intimitat dels usuaris.

Llar d'infants 'Colors'

Visita exterior. C. Ter, 52-54. 08560 Manlleu.

Com un joc infantil de construcció, l'escola es basa en un conjunt de volums de vidre de colors que creen espais alegres. L'horitzontalitat està dissenyada a mida dels infants i cada color diferencia els diferents usos. A la planta baixa un pati uneix els diferents mòduls i el pis superior està reservat als adults.

  • Per arribar a Ripoll cal agafar les carreteres BV-4608 i, de nou, la C-17.

Espai públic 'Teatre la Lira'

Visita exterior. C. Mossèn Cinto Verdaguer, 4. 17500 Ripoll.

Unint les dues ribes del Ter, una passera metàl·lica acaba en una gran caixa oberta que converteix l'antic teatre en passatge i plaça alhora. La caixa esdevé una obra arquitectònica que serveix, només, per delimitar l'espai. La separació entre les làmines que formen el pont i la caixa permet la connexió amb l'exterior: vegetació, llum, cel i riu. L'acer Corten recorda el passat metal·lúrgic de la població.

  • Es continua anant a la vall de Bianya, on s'arriba per la carretera N-260 agafant el túnel de Collabós. Abans d'entrar a l'Hostalnou de Bianya es pren la carretera GIP-5222 i, finalment, la pista de terra que mena cap a la Vila de Trincheria.
Piscina Coberta de Taradell. FOTO: Palau Robert

Piscina Coberta de Taradell. FOTO: Palau Robert

Bassa a 'la Vila de Trincheria'

Finca privada, visita concertada. La Vila. 17813 Vall de Bianya.

Fonent-se naturalment amb l'entorn, la piscina de la Vila de Trincheria s'ha convertit en un estanyol. El contorn d'acer separa el verd exterior de l'interior en lleu descens de formigó blanc, on van apareixent nenúfars metàl·lics al fons.

  • S'arriba a Riudaura per la carretera N-260 en direcció Olot i, seguint les indicacions, per la carretera GIP-5223.

Espai per a l'oci i la cultura de Riudaura

Visita exterior. C. dels Tiradors. 17179 Riudaura.

El Centre Cívic es concep com un espai polivalent de límits ambigus, amb un interior lluminós i únic però d'usos clarament separats. Edifici baix que respecta les mides de la petita població però amb material que contrasta amb la pedra clara del lloc. Crea una plaça frontal pavimentada i una de posterior, zona de jocs.

  • Es desfà el camí fins a Olot, on es visitaran diverses obres de RCR Arquitectes.

Restaurant i carpa de 'Les Cols'

Visita concertada (zones exclusives per a clients). Mas les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800 Olot.

Una masia centenària fou remodelada per acollir un restaurant d'alta cuina en una intervenció que conjuga tradició i modernitat. En destaca el menjador daurat i l'ús de vidre i cortines d'acer que juguen a obrir i amagar espais. La seva carpa, un ample pavelló de sostre corbat i suports ocults, s'estén sense obstacles visuals gràcies al mobiliari i el cortinatge transparent que posen l'èmfasi en la creació culinària.

'Les Cols Pavellons'

Visita concertada (zones exclusives per a clients). Mas les Cols. Ctra. de la Canya, s/n. 17800 Olot.

Adjacent al restaurant, uns pavellons oculten un hotel de categoria amb espais eteris i habitacions amb connotacions oníriques. A través del vidre i el metall, ara amb reminiscències del bambú, els reflexos i la llum esborren els límits entre interior i exterior i l'arquitectura es confon amb la natura.

Gredera del volcà Montsacopa

Visita oberta. Pl. de Manuel Marcet. 17800 Olot.

Aquesta senzilla actuació al vessant del volcà del centre de la ciutat va servir per recuperar l'espai de l'antiga explotació de greda, creant un nexe amb la ciutat i un lloc de repòs que indueix a la introspecció.

Restaurant Les Cols a Olot. FOTO: Palau Robert

Restaurant Les Cols a Olot. FOTO: Palau Robert

Espai urbà volcànic

Visita oberta. Pg. Bisbe Guillamet. 17800 Olot.

Del passeig del Bisbe Guillamet, davant l'ajuntament, en destaca l'evocació a la pedra volcànica. L'obra reitera la connexió de l'arquitectura de RCR amb l'entorn, tant per l'ús de materials, de textura aspra, com per les estructures, lleugeres i integrades.

Espai Barberí - Seu RCR

Visita concertada. C. Fontanella, 26. 17800 Olot.

RCR té la seu en una antiga foneria recuperada amb una intervenció basada en l'acer Corten, distintiu dels tres arquitectes, que contrasta amb el maó, la teula i la fusta originals. Un pati central deixa lloc a la vegetació i aporta llum als diversos estudis, oficines i tallers a través de les seves grans vidriades. Una àmplia sala amb una taula baixa serveix d'espai de creació comuna.

Pavelló de bany Tossols-Basil

Visita oberta. Parc de Tossols-Basil. 17800 Olot (aparcament al Pg. de Sant Roc).

Al costat del riu Fluvià, aquest volum únic en lleugera corba que s'adapta al curs de l'aigua ofereix serveis als banyistes. Entremig dels àlbers, els diferents metalls diferencien les parts de la construcció a la vegada que adopten les tonalitats cromàtiques de l'espai. La plataforma de formigó repeteix sobre el terra l'estructura de la coberta i amplia l'espai per als usuaris.

Estadi i equipaments d'atletisme i Pavelló 2x1

Visita oberta. Parc de Tossols-Basil. 17800 Olot (aparcament al C. Còrdova).

Amagada entre els arbres majestuosos, la pista d'atletisme es fon amb la natura: l'arquitectura en permet un ús sostenible. Respectant la topografia de l'entorn s'hi han instal·lat unes petites grades, els equipaments i el pavelló 2x1, entès com una escultura d'acer Corten que allotja serveis.

  • Sortint d'Olot en direcció S per la carretera C-152 s'arriba a les Preses. Es pren, a la dreta, la carretera GIP-5226 cap a la Pinya i Riudaura i, 400 m després, es troba una zona d'aparcament a mà esquerra. Seguint a peu la Via Verda en direcció Olot (N) al cap de 500 m es troba l'entrada al Parc de Pedra Tosca.

Parc de Pedra Tosca

Visita oberta. Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. 17178 Les Preses (aparcament a la carretera GIP-5226).

Els arquitectes proposen un itinerari delimitat per làmines d'acer Corten que pretén estimular els sentits dels passejants: s'entra al parc a través d'una basta zona de roques basàltiques provinents dels volcans. La intervenció destaca el caràcter aspre de l'entorn així com la memòria de l'acció de l'home en l'espai.

  • Es torna a Olot per la carretera C-152 i, en direcció a Santa Pau per la carretera GI-524, es va cap a la zona sud-est de la ciutat.
Parc de Pedra Tosca a Les Preses. FOTO: Palau Robert

Parc de Pedra Tosca a Les Preses. FOTO: Palau Robert

Casa Cuca de Llum

Finca privada, visita concertada. C. Garbí, 15. 17810 Olot.

El coll de la lluerna de la casa s'alça per oferir als seus habitants vistes dels paisatges garrotxins. De dia, el sol envaeix tots els racons de l'interior i a la nit és l'habitacle el què s'il·lumina des de dins a través de les parets de vidre fumat. La casa, situada estretament a la part nord de la parcel·la, allibera espai pel jardí.

  • Es continua per la carretera de Santa Pau (GI-524) fins a l'aparcament de Can Serra, on es troba el Centre d'Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Pavelló d'accés a la Fageda d'en Jordà

Visita oberta. Can Serra, Centre d'Informació del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Carretera GI-524 Olot-Santa Pau, km 4.

El que ve a ser una porta d'entrada a la majestuosa fageda s'ha concebut com un punt de trobada amb la natura. El pavelló d'acer, fusta i terra de caràcter volcànic, en posició obliqua i el sostre en baixada, convida a entrar a aquest espai singular.

  • Es desfà el camí de tornada a Olot i, per l'autovia A-26, s'arriba a Besalú (sortida 67), on acaba la ruta.

Llar d'infants 'El Petit Comte'

Visita exterior. C. Jacint Verdaguer, 10. 17850 Besalú.

La característica principal de la construcció són uns tubs de colors que actuen com a reixa. L'ús dels colors serveix també per a diferenciar els espais en un degradat que abraça tota l'escala cromàtica, una mostra del qual RCR anomena arquitectura topofílica, "creació de l'espai feliç".

Més informació

 

 
Destaquem