La Casa Canal, un imprescindible per conèixer la història del Pla d'Urgell

L'edifici està inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya

D'entre totes les coses que es poden visitar a Mollerussa, destaquem avui la Casa Canal d'Urgell. Un edifici, inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, que és la seu de la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell i acull l'Espai Cultural del Canal d'Urgell.

En el seu origen, la Casa Canal va ser projectada el 1867 i inaugurada el 1868 com a magatzems de productes agrícoles de la societat concessionària del Canal d'Urgell anomenada "Sociedad Anónima Canal de Urgel", que en un principi, durant la construcció dels canals entre 1853 i 1862, tingué les seves oficines situades a Tàrrega.

Ja al segle XXI, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell, l'Ajuntament de Mollerussa, el Consell Comarcal del Pla d'Urgell i el Departament d'Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, van constituir el 2002 el Consorci del Museu de l'Aigua dels Canals d'Urgell. Una entitat que té com a finalitat conservar i difondre tot el patrimoni dels Canals d'Urgell. D'aquest Consorci neix l'Espai Cultural dels Canals d'Urgell inaugurat el 8 de març de 2003.

Interior de l'Espai Cultural Canals d'Urgell

Interior de l'Espai Cultural Canals d'Urgell

 

Aquest ha esdevingut el centre d'interpretació on s'explica la transformació que ha significat per al territori des del punt de vista natural, social i econòmic, la construcció dels Canals d'Urgell, al segle XIX.

En el seu moment, la construcció del canal va significar una de les obres d'enginyeria hidràulica més importants d'Europa i va ser una autèntica transformació del seu entorn, tant des del punt de vista natural, com econòmic i social.

El recorregut gira entorn tres eixos cronològics: present, passat i futur. A més a més, l'ECCU disposa d'una sala d'exposicions temporals, un auditori, una botiga i un jardí on s'exposen algunes eines utilitzades per a la construcció del canal.

L'espai es troba al carrer de Jaume I, número 1, i a l'hivern, l'horari de visites és de dimarts a diumenge de 10 a 14 hores, i els dilluns està tancat. També es fan visites guiades a les 11, a les 12 i a la 1 del migdia, que s'han de concertar amb antelació.

Més informació
 
Destaquem