Mollerussa m'agrada!

El municipi és la capital de la comarca del Pla d'Urgell

La ciutat de Mollerussa, amb més de 15.000 habitants, és la capital de la comarca del Pla d'Urgell, a la província de Lleida, i el seu terme municipal forma una conurbació amb el Palau d'Anglesola, Golmés (barri del Codís), Miralcamp i Fondarella. Amb una superfície de 7,1 km², és el municipi més densament poblat de la demarcació de Lleida.

Malgrat que la primera vegada que troben documentat el nom de Mollerussa és de l'any 1079 dins el Liber Feudorum Maior, on figura amb el nom llatinitzat de Mulieruciam com un dels llocs que es trobem dins la zona de conquesta i repoblació encomanada a Berenguer Gombau d'Anglesola. El municipi, com altres pobles de la comarca, formava part d'un conjunt d'aldees i granges per a l'explotació agropecuària dins territori fronterer tenia un poblament dispers format per petits llogarets que permetien la defensa de la frontera oriental de la taifa de Lleida, conegut amb el nom de la plana de Mascançà. Això no vol dir que els seus orígens siguin àrabs, els diferents jaciments arqueològics trobats a la comarca i la toponímia d'aquests pobles ens fa preveure que aquest poblament ja existia segles abans.

 

L'activitat econòmica de Mollerussa com la resta de pobles del Pla d'Urgell era l'agricultura i l'aprofitament de les pastures. El segle XIX va ser una època de canvis que va marcar molt la història de Mollerussa. L'arribada del ferrocarril l'any 1861 juntament amb l'aigua de reg del Canal d'Urgell va començar a provocar una sèrie de canvis a la població que va culminar a finals de segle amb la instal·lació a Mollerussa d'una fàbrica de paper de l'empresa la Forestal de Urgel. El sector serveis va començar a reemplaçar l'agricultura com a activitat principal de la població. Amb aquests canvis van començar aparèixer a Mollerussa ateneus i agrupacions culturals com l'Amistat, l'any 1905, famosa pel Concurs de Vestits de Paper que es celebra des de l'any 1964. L'any 1973 se li atorgà al municipi el títol de ciutat.

El concurs de vestits de paper és una referència a Mollerussa

El concurs de vestits de paper és una referència a Mollerussa

 

El patró de Mollerussa és Sant Isidori màrtir de Quios, anomenat a la població Sant Isidori (Els catòlics celebren la festa el 15 de maig i els ortodoxos el 14 del mateix mes). La Festa Major se celebrava fins a l'any 1974, el dia 15 de maig, però es va acordar que se celebrés el tercer divendres i dissabte del mes de maig, passat el 15 d'aquest més. També són copatrons Santa Cristina i Sant Jaume.

L'esdeveniment més conegut del municipi és el concurs de vestits de paper, on diferents modistes i dissenyadors (professionals i amateurs) presenten les seves creacions (sempre vestits fets de paper) en una "passarel·la" que se celebra al teatre de l'Amistat, normalment un dissabte de la setmana de Santa Llúcia.

També és molt important la fira de Sant Josep - una de les més importants de Catalunya del seu ram- especialitzada en maquinària agrícola, la qual és una evolució de les antigues fires de bestiar.

Més informació
 
Destaquem