Qui és l'Home dels Nassos?

Els infants el busquen el darrer dia de l'any

Ara que s'acosta Cap d'Any, és l'hora de repassar costums i tradicions arrelades a casa nostra. Una d'elles és la creença que l'últim dia de l'any, el 31 de desembre, apareix el misteriós Home dels Nassos. Un personatge propi de la cultura popular, mític, estrany i, fins i tot, una mica sinistre, que existent en l'imaginari col·lectiu i que la canalla ha de sortir a buscar l'últim dia de l'any, i als quals se'ls diu que "té tants nassos com dies té l'any".

Un personatge que respon a un joc de paraules, i els infants, que en molts casos no entenen aquest joc, imaginen un ésser estrany amb 365 nassos, però en realitat, el 31 de desembre sols li resta un dia a l'any.

Aquesta tradició oral s'ha convertit, en algunes poblacions, en una figura de cartó-pedra amb forma de capgròs i un nas prominent que aquell dia és passejat en cercavila per diferents indrets de la vila repartint nassos i caramels als petits que surten a buscar-lo.

Però, quin és el seu origen?

 

Segons el folklorista català Joan Amades, l'Home dels nassos representa l'esperit de la vegetació. Es creu que l'Home dels nassos era una degeneració d'un personatge mític que simbolitzava l'any i que sovint era representat per l'arbre dels nassos; una espècie d'arbre molt estrany que es creia que era la llar de l'esperit de la vegetació.

Més informació
 
Destaquem