5 tradicions per acomiadar l'any com cal

La nit del 31 de desembre està marcada per diferents tradicions a casa nostra

Estem a punt de posar punt final a un any que ha estat completament atípic. La situació de pandèmia que vivim generada per la Covid-19 ha fet d'aquest 2020 un any singular que ha alterat la nostra vida. Però aquest any ja s'acaba, i la nit del 31 de desembre és nit de tradicions a casa nostra.

Tot i que enguany haurem d'adaptar la celebració a la situació que estem vivint, per la seguretat de tots, recordem algunes de les tradicions més destacades per acomiadar l'any a casa nostra.

El personatge mític de l'Home dels Nassos

El personatge mític de l'Home dels Nassos

La visita de l'Home dels Nassos

Cada 31 de desembre, l'últim dia de l'any, ens visita l'home dels nassos. Un personatge existent en l'imaginari col·lectiu que la canalla ha de sortir a buscar l'últim dia de l'any, i als quals se'ls diu que "té tants nassos com dies té l'any".

Els infants, com que no entenen el joc de paraules, imaginen un ésser estrany amb 365 nassos, però en realitat, el 31 de desembre sols li resta un dia a l'any.

Cursa dels Nassos en una edició anterior

Cursa dels Nassos en una edició anterior

Curses esportives per tancar l'any

Tot i que enguany es veuen alterades per la situació de pandèmia que s'està vivint, el 31 de desembre s'acostumen a fer curses esportives per tancar l'any que prenen diferents noms, com Cursa dels Nassos o Sant Silvestre. Una prova esportiva molt especial que es caracteritza per l'ambient festiu que s'hi respira. No en va, acostumen a participar-hi grups d'amics o famílies senceres, en molts casos, disfressats o vestits amb motius nadalencs.

El cotilló no falta per acomiadar la'ny

El cotilló no falta per acomiadar la'ny

 

Les Festes de Cap d'Any

La nit del 31 de desembre s'acostumen a fer grans festes de Cap d'Any per acomiadar l'any des de places, carrers i locals, amb la família o els amics, per gaudir de les campanades amb la gent que estimem. Unes festes que enguany no seran possible per la situació de pandèmia, que farà que la festa es traslladi a les llars, amb els més propers. Unes festes, encara que de petit format enguany, en les quals no falta el cotilló, guarnint-se els participants amb barrets de paper, serpentines i espanta-sogres, entre altres elements festius.

La llenceria vermella per atreure la passió

La llenceria vermella per atreure la passió

La tradicional llenceria vermella

Són moltes les tradicions la nit de Cap d'Any i els rituals per atreure la bona sort i l'amor. Una de les més extenses és utilitzar roba interior vermella aquella nit. El vermell és el color que, segons la tradició, atreu la sort, la passió i l'amor, i és també el color de la força, la vitalitat i el positivisme.

Raïms de la sort per acomiadar l'any

Raïms de la sort per acomiadar l'any

No hi falten les campanades!

Cada any diem adéu a l'any que deixem enrere amb les tradicionals campanades. Un compte enrere que se segueix a les llars menjant un gra de raïm amb cada una de les darreres dotze campanades de l'any, demanar un desig per cada un dels grans de raïm. Un ritual que es repeteix cada any i que serveix per cridar a la bona sort.

 
Destaquem