Descobreix el Misteri de la Llum de Manresa

La Festa de la Llum de Manresa recorda el passat de la vila fins al 8 de març

Manresa celebra cada mes de febrer una de les festes més arrelades a la vila i que està reconeguda com a Tresor del Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya i Andorra. Estem parlant de la Festa de la Llum, que enguany se celebra del 14 de febrer i fins al 8 de març.

D'aquesta manera, Manresa commemora el Misteri de la Llum, que es va produir el 21 de febrer de l'any 1345, quan un raig de llum des del Monestir de Montserrat va entrar a l'Església del Carme de Manresa.

Un fenomen que es va interpretar com un senyal diví per posar fi a l'entredit entre la ciutat i el bisbe de Vic i donar continuïtat a la construcció de la séquia, de la que el rei Pere III n'havia concedit el permís. La finalització definitiva d'aquest conflicte va venir amb la redacció, aprovació i signatura dels capítols i condicions de la concòrdia entre el bisbe i la ciutat, document que va obtenir la confirmació papal.

Així, com recull Els privilegis del "Llibre Verd" de Manresa, la història explica que la manca de pluja que, des del 1333, es patia a la zona de Manresa, feia que les collites de cereals no fossin suficients per a abastir la ciutat, la qual cosa comportava fams, empobriment i, com a conseqüència directa, mortaldats i despoblament.

 

La solució que van trobar els consellers de la ciutat va ser la de fer una séquia que portés aigua del Llobregat fins al terme de Manresa. Per a fer-ho, calia el permís del rei, i recursos econòmics per a la realització de l'ambiciós projecte, la qual cosa que es va obtenir l'any 1339. Amb la festa de la Misteriosa Llum es recorda el miracle que, segons la tradició, el 21 de febrer de 1345 va posar fi al conflicte entre la ciutat i el bisbe per la construcció de la séquia.

Així, durant aquests dies, Manresa s'omple d'activitats que giren al voltant d'aquest fet. Des de representacions teatrals que recorden el misteri, una fira de caràcter medieval, recorreguts a través de la séquia, música i molt més.

Consulteu les activitats!

Més informació
 
Destaquem