15 llibres per descobrir aquest Sant Jordi

Són moltes les novetats editorials d'enguany, i n'hi ha per a tots els gustos

Arriba Sant Jordi, i amb ell, el Dia Internacional del Llibre. Un dia en el qual els llibres prenen un protagonisme especial. N'hi ha per a tots els gustos i edats, clàssics i novetats, llibres premiats, i d'altres amb encant. Segur que tindreu per escollir.

Avui fem un recull d'una quinzena de llibres que poden resultar del vostre interès. Però n'hi ha molts més! No deixeu de consultar a la vostra llibreria de referència.

Portada de L'home que va viure dues vegades

Portada de L'home que va viure dues vegades

L'home que va viure dues vegades

Una novel·la vital que ens parla de les segones oportunitats, de l'amor incondicional i dels somnis que ens sacsegen. Obra de Gerard Quintana (Columna Edicions), guardonada amb el Premi Ramon Llull 2021.

Sinopsi:

 

Eivissa, 1999. La Maria i els seus fills, l'Àngel i l'Alba, de cinc i set anys, arriben una tarda plàcida de setembre a la platja després de saber que el vol del pare, el Salvador, ha estat cancel·lat i que torna amb el darrer avió de la nit. El que passarà en aquella petita cala ho canviarà tot per sempre. Aquesta és la increïble història del Salvador Martí, el fill que haurà de lluitar contra el destí quan rep una herència enverinada del seu pare; el noi que, avergonyit del món, trobarà ben aviat refugi a les pàgines dels llibres; el poeta que buscarà el seu reflex en les paraules de les dones i els homes que, abans que ell, van saber escriure amb bellesa i veritat el seu comiat. Aquest viatge que viurà el Salvador, a través dels personatges que anirà trobant a cada costat del mirall, és un cant a la vida que desdibuixa les fronteres entre la realitat i la imaginació, entre les obsessions i els somnis, entre el bé i el mal, entre Déu i el Diable. El protagonista veurà com s'esborren els límits entre la vida i la mort, com dues cares de la mateixa moneda.

Portada de Tàndem

Portada de Tàndem

Tàndem

Una novel·la deliciosa sobre la felicitat, escrita per Maria Barbal, publicada per Ediciones Destino, i premiada amb el Premi Josep Pla 2021.

Sinopsi:

 

Des que es coneixen, l'Elena i l'Armand intentaran desfer-se de tot allò que els té atrapats i recuperar l'espontaneïtat i l'alegria del present. S'adonaran que tenen dret a canviar, a mirar el món de manera diferent de com ho havien fet durant anys, a estimar-se a si mateixos. En definitiva, a concedir-se la llibertat de viure plenament.

Portada El lunes nos querrán

Portada El lunes nos querrán

El lunes nos querrán

Najat El Hachmi ens presenta, de la mà de Ediciones Destino, el Premi Nadal de Novel·la 2021.

Sinopsi:

 

El lunes nos querrán explica la història d'una jove de disset anys que desitja trobar la llibertat per descobrir què és el que la farà feliç. Però les condicions de les quals parteix són complicades. Una història emocionant i reveladora sobre la importància que les dones siguin protagonistes de les seves pròpies vides encara que hagin d'enfrontar-se a condicionants de gènere, classe social i origen.

Portada El Pèndol

Portada El Pèndol

El pèndol

Una escriptora joveníssima, uns contes inquietants, una revelació literària. Aquesta és la proposta d'Anna Gas (Edicions Proa) que va rebre el Premi Mercè Rodoreda 2020.

Sinopsi:

 

Els relats d'Anna Gas conviden el lector a endinsar-se en un món inquietant on la realitat i les seves distorsions s'entrecreuen. Hi ha qui surt d'una gàbia per habitar-ne una altra; un adolescent que se sotmet a un ritual de pas a la vida adulta; una noia que fa cua mentre es debat entre la solitud i la companyia; dos amics metges que es diverteixen jugant amb les seves passions. Amb les històries d'El pèndol assistim a un espectacle, visual i visionari, on es representa la complexitat de la nostra vida.

Portada Ànima de tramuntana

Portada Ànima de tramuntana

Ànima de tramuntana

La proposta de Núria Esponellà, Premi Prudenci Bertrana 2020, editat per Columna Edicions.

Sinopsi:

 

La Mínia, una arqueòloga freelance, passa per una situació personal difícil després d'haver-se separat de l'home amb qui ha conviscut durant anys. Tanmateix, la descoberta de dues tombes insòlites a la necròpolis de la ciutat ibèrica d'Ullastret l'encara amb una recerca intensa que ens transporta de Rhode a Arse, passant per Indika i Empòrion, amb el paisatge de l'Empordà antic de rerefons.

Portada La casa de foc

Portada La casa de foc

La casa de foc

El II Premi Proa de novel·la, obra de Francesc Serés i editat per Edicions Proa, ens proposa la història d'un foraster arriba en un lloc carregat d'història viva, on res no és el que sembla.

Sinopsi:

 

Una nit d'hivern, un home arriba al Sallent de Santa Pau. Ben aviat, el nouvingut rep l'encàrrec de fer classes a la Mar, una noia de tretze anys. La seva família és l'eix al voltant del qual giren totes les vides de la vall del Ser. "Aquesta nena es perdrà", diu el seu avi, un home que té el do de trobar aigua sota terra i de donar ordres sense obrir la boca. Per esbrinar què vol dir perdre's, haurem de recórrer els camins que uneixen les cases i les vivències dels habitants d'una vall on tothom hi arriba fugint d'alguna cosa i només es queden els que no han pogut anar-se'n. El foraster busca les històries soterrades com un saurí les vetes d'aigua, i es va fent un retrat de la vall i de la seva gent, del temps i del país, dels seus mites i d'ell mateix. Som al centre del món i de la història.

Portada El que em queda de tu

Portada El que em queda de tu

El que em queda de tu

Una novel·la punyent sobre mares i filles i una malaltia cruel que condemna a l'oblit, és el que ens proposa Pepa Aguar en el seu debut literari (Edicions 62). Una obra guardonada amb el Premi Joanot Martorell 2020.

Sinopsi:

 

L'oblit sega la bellesa dels instants d'una vida. A poc a poc, però de pressa la mare que era ta mare es va esvaint. Els seus instants brillants cada cop són més esparsos: ja no et fa petons plens de tendresa i d'alegria i ja no pronuncia tan sovint el teu nom. Perquè tot això era abans que el verb recordar tingués cos i tingués pes. D'un temps ençà, la Fineta ja no és la que era. Una malaltia cruel, imposada i trista, li ennuvola la ment. Tot allò que formava part de la seva vida --la botiga de fruita al poble de Benetússer, prop de València, les trobades amb parents i veïns, les històries de l'àvia Teresa, que atresorava—està condemnat a l'oblit. Només les tornades esporàdiques de la seva filla al poble, d'on fa anys que va marxar per estudiar i treballar a Barcelona, allunyant-se de la seva gent, li retornen alguna espurna de memòria i lucidesa.

Portada Despertar me quan no dormo

Portada Despertar me quan no dormo

Despertar-me quan no dormo

Miquel Desclot ens proposa un viatge poètic, editat per Edicions Proa, i guardonat amb el Premi Carles Riba 2020.

Sinopsi:

 

Despertar-me quan no dormo és un exercici de maduresa creativa en el qual la contemplació de la natura i el diàleg amb la tradició poètica i artística conformen un univers de densitat moral i d'excel·lència formal.

Portada de L'anguila

Portada de L'anguila

L'anguila

La primera proposta de Paula Bonet (Anagrama).

Sinopsi:

 

La il·lustradora publica la seva primera novel·la que segons l'autora vol ser "un al·legat contra la violència que s'exerceix en el cos de la dona" i també mostrar la complicitat de la societat respecte als abusos que pateixen les dones. Temes com l'avortament, la maternitat, la violència sexual apareixen a l'obra.

Tot i comptar amb alguns trets autobiogràfics, L'anguila és un relat de ficció creat per Paula Bonet on revela el desassossec, el sentiment d'abandó que experimenten moltes dones i que amb freqüència s'ha intentat silenciar.

Portada La dona de la seva vida

Portada La dona de la seva vida

La dona de la seva vida

Xavier Bosch torna aquest Sant Jordi amb la nova proposta de Columna Edicions.

Sinopsi:

 

El Joel, el Raimon i la Victòria són els germans Estrada. Malgrat que cadascun viu en una punta de món, es mantenen molt units. Una investigació periodística, però, ho posa tot en risc. El Joel, director de documentals, aviat s'adonarà que hi ha descobertes que fan trontollar els sentiments, sacsegen la vida i obliguen a reescriure el passat.

Portada Consumits pel foc

Portada Consumits pel foc

Consumits pel foc

La nova novel·la del gran referent internacional de les nostres lletres, Jaume Cabré, arriba de la mà d'Edicions Proa.

Sinopsi:

 

L'Ismael no ha tingut una infantesa gens fàcil, però ha aconseguit estudiar i es guanya la vida com a professor de llengua i literatura. Un dia, per atzar, es retroba amb una antiga veïna i a poc a poc comencen a intimar, fins que una altra trobada aparentment casual, ara amb el conserge de l'institut on treballa, porta l'Ismael a una situació límit, de conseqüències traumàtiques. Recuperar la memòria i aconseguir treure l'entrellat dels fets en què es troba atrapat serà una tasca difícil, que la traça de Jaume Cabré combina magistralment amb la peripècia d'un petit senglar que té tirada a distreure's i a pensar més del compte.

Portada La casa dels avis

Portada La casa dels avis

La casa dels avis

L'epopeia d'una família catalana al llarg de més d'un segle és la proposta de Vicenç Villatoro amb Edicions Proa.

Sinopsi:

 

¿Què fa que algú decideixi anar-se'n del lloc on ha viscut sempre i que algú altre vulgui morir allà on va néixer? Si a la celebrada Un home que se'n va, Vicenç Villatoro reconstruïa la història del seu avi patern, que emigra des d'un poble de Còrdova a Terrassa, a La casa dels avis explora la història dels avis materns, des de la casa familiar de Canet, que va ser enderrocada, fins a la Terrassa obrera i convulsa de la guerra i la postguerra. Eren un manyà i una nuadora, catalanistes i republicans, que van viure l'exaltació de la República, la derrota de la guerra i l'experiència de l'exili, la presó i el silenci del franquisme. La seva història és la dels que es queden, i la seva casa és el símbol de la persistència i l'arrelament a la terra.

Portada El vel de la deessa

Portada El vel de la deessa

El vel de la deessa

Obra de Glòria Sabaté, editada per Columna Edicions, i guanyadora del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica.

Sinopsi:

 

Després de l'esclat de la Setmana Tràgica, un grup de dones francmaçones, sota l'aixopluc de la Societat Progressiva Femenina, s'aferren a l'educació com a via per lluitar contra el rol social que els ha estat imposat pel fet d'haver nascut dones. La descoberta d'una biblioteca peculiar les posarà sobre la pista d'una relíquia oculta capaç d'atorgar la força que necessiten per poder assolir la llibertat anhelada.

Portada A cor obert

Portada A cor obert

A cor obert

Obra d'Oriol Mitjà, amb pròleg de Julia Otero, editada per Columna Edicions.

Sinopsi:

 

"Al llibre que ara comenceu compartiré amb vosaltres confidències sobre la meva vida privada, els meus defectes, pensaments i reflexions íntimes. Vull explicar-vos qui sóc, quina és la meva manera de pensar i per què de cop i volta aparec en escena i agafo protagonisme en la lluita contra la covid-19 al nostre país".

Portada Escrivim el futur amb tinta lila

Portada Escrivim el futur amb tinta lila

Escrivim el futur amb tinta lila

Un llibre colpidor i necessari sobre la tasca de Forcadell a les presons defensant els drets de les dones. Obra de Carme Forcadell, editat per Ediciones Destino.

Sinopsi:

 

Carme Forcadell parla de la seva experiència com a presa política, i ho fa contant la història del bolígraf de tinta lila, un bolígraf que s'ha convertit en un símbol feminista. Forcadell treballa des del feminisme en un entorn de dones doblement víctimes i explica uns fets colpidors, tant de les vides de les dones que s'ha trobat com de tot el que han aconseguit fer juntes. El llibre acaba amb un corol·lari de tot el que ha après (i no ha volgut aprendre) a la presó.

 

Més informació
 
Destaquem