És Sant Jordi!

El 23 d'abril se celebra la festivitat del patró de Catalunya i el Dia del Llibre

Aquest divendres és dia 23 d'abril, i això significa que a Catalunya celebrem Sant Jordi. Una jornada festiva i popular que, tot i no estar inclosa al calendari festiu de l'any, omple els carrers i places de celebració. Tradicionalment, aquesta és una celebració senzilla, però plena de vida i cultura. Sant Jordi se celebra amb parades de llibres i roses, activitats culturals, i ciutadans i ciutadanes que, tot passejant, compren roses i llibres per a aquelles persones a les quals estimen. Això, quan la situació sanitària ho permet.

I és que enguany, com ja va passar l'any 2020, la festivitat es veu condicionada per la situació de pandèmia que es viu al país. No obstant això, molts municipis d'arreu del territori han buscat noves fórmules per fer possible la celebració, adaptant-la a les mesures sanitàries establertes. No deixeu de consultar les agendes municipals.

Per Sant Jordi es regalen roses a qui estimes

Per Sant Jordi es regalen roses a qui estimes

D'on ve la celebració?

L'origen de la festa és una barreja de tradicions i costums d'èpoques diferents. Per una banda, Sant Jordi és el patró de Catalunya, de manera oficial des del 1456, tot i que ja es venerava al segle VIII. Patró de Catalunya, i personatge amb una bonica i èpica llegenda al seu darrere: un valent cavaller que va salvar una princesa de morir a les urpes del drac.

Precisament a aquesta llegenda s'atribueix la tradició de regalar una rosa a la persona estimada, ja que es diu que de la sang del drac va néixer una rosa preciosa que el cavaller va regalar a la princesa com a mostra d'afecte.

Però la tradició és molt antiga, i es té constància de la celebració de la Fira de roses per Sant Jordi des del segle XV. Una antiguitat que convida a buscar una relació entre una tradició popular i el simbolisme de l'amor cortès que representa la rosa, tot i que el costum de regalar flors existeix d'abans del Cristianisme i els romans celebraven pels volts del mes d'abril una festa floral dedicada a la deessa Flora.

 
El 23 d'abril és el Dia del llibre

El 23 d'abril és el Dia del llibre

El Dia del Llibre

D'altra banda, hi trobem els llibres. I és que a la celebració tradicional de la festa del patró s'hi afegeix el Dia del Llibre, instaurat a tot l'estat espanyol l'any 1926. La idea original va ser de l'escriptor valencià establert a Barcelona Vicent Clavel Andrés, que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona.

Poc després, l'any 1930, es va canviar la data pel 23 d'abril, per commemorar que aquest mateix dia, però de l'any 1626 van morir els escriptors Miguel de Cervantes i William Shakespeare. El 23 d'abril també van néixer o morir altres escriptors universals com Josep Pla (1981), Maurice Druon (1918), K. Laxness (1902), Vladimir Nabokov (1899) o Manuel Mejía Vallejo (1923).

El 15 de novembre de 1995, en una conferència general que va tenir lloc a París, la festa del 23 d'abril dedicada a la literatura ha estat declarada per la UNESCO "Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor".

 

Més informació
 
Destaquem