Visita la plaça porticada més gran de Catalunya

Es troba a Balaguer, i té uns 7000 metres quadrats

Al municipi de Balaguer, capital de la Noguera, podem trobar la plaça medieval porticada més gran de Catalunya. És la plaça del Mercadal, amb una superfície d'uns 7000 metres quadrats, i de forma sensiblement rectangular, que està revoltada per una porxada a tot el perímetre.

 

La seva amplada (113 metres al nord, 103 al sud, 85 a l'est i 103 a l'oest), la situació protegida dels vents i del riu, la muntanya amb les muralles i l'església gòtica de Santa Maria, els 43 plataners amb les seves rames esteses horitzontalment, les seves porxades i el seu ús fan que aquesta plaça sigui una de les més boniques de Catalunya.

 

La formació de la plaça del Mercadal es va iniciar el segle XIV, quan els jueus foren obligats a establir-se fora de la vila, fet que va significar una transformació important per al futur de la ciutat, amb el creixement urbà vers la jueria, i la construcció d'unes noves muralles que encerclaven tota la ciutat.

Amb els segles, la plaça ha anat evolucionant i canviant, i els darrers anys ha patit diverses urbanitzacions i modificacions fins a arribar a l'estat actual. A la plaça s'hi troba també l'edifici de l'Ajuntament de la ciutat, que fou construït a mitjans del segle XIX. D'altra banda, els dissabtes s'hi celebra el mercat, un dels més importants de la Catalunya Occidental, aplegant molta gent de Balaguer i la comarca.

 

Més informació
 
Destaquem