Joan Pera, l'actor mataroní que ha posat veu a Woody Allen

Pera serà recordat, entre altres, pel seu paper a L'estranya Parella, amb Paco Morán

Són molts els mataronins que tenen un paper rellevant en la història del país, i entre ells, un dels més populars és, sense cap dubte, l'actor Joan Pera. Nascut a la capital del Maresme el 27 de setembre de 1948, a més de ser actor de cinema i teatre, treballa com a director i actor de doblatge.

Entre els seus èxits destaca el paper de nebot de Joan Capri a la sèrie d'humor Doctor Caparrós, medicina general, i la seva interpretació a la comèdia de Neil Simon L'estranya parella, amb el desaparegut actor andalús Paco Morán. Pel que fa al doblatge, destaca per ser la veu del nord-americà Woody Allen.

Es va donar a conèixer gràcies a les sèries de televisió, amb el seu paper de nebot de Joan Capri a Doctor Caparrós, medicina general de TVE a finals dels anys 70. Després va venir Amor meu amb Carme Sansa, El xou de la família Pera i Amor, salut i feina.

Va presentar també el programa inaugural de TV3 el 10 de setembre de 1983, a més de participar en múltiples programe i sèries de la cadena.
Destaca especialment la seva faceta teatral, treballant en múltiples produccions com ara Sí, Primer Ministre, Joan Pera Capri, Violines y Trompetas, Visca els nuvis, el monòleg Woody i jo, La doble vida d'en John, El Joc dels idiotes o No et vesteixis per sopar.

Un paper que passarà a la història és el que va fer al costat de Paco Moran a L'estranya parella, de Neil Simon, a partir del 1994. Una obra que es va convertir en un autèntic fenomen teatral, que va romandre en cartell més de cinc anys i que es va acomiadar de la cartellera amb una funció extraordinària al Palau Sant Jordi, de Barcelona. Aquella representació va suposar el rècord Guinness mundial de major nombre d'entrades venudes d'una funció teatral (14.797 espectadors).

L'èxit va seguir posteriorment amb La jaula de las locas, Don Juan Tenorio, L'avar de Molière, i El fantasma de Canterville.

Una altra faceta reconeguda de Joan Pera és la d'actor de doblatge, en doblar al català i castellà a l'actor i director novaiorquès Woody Allen. Una tasca que li va valdre un petit paper en la seva pel·lícula Vicky Cristina Barcelona, rodada l'estiu del 2007.

La seva trajectòria ha estat àmpliament reconeguda, entre altres, amb la Creu de Sant Jordi l'any 2015, o el Premi Gaudí d'Honor el 28 de gener d'aquest 2019 per la seva trajectòria professional com a actor de cinema i com a director i actor de doblatge.

Més informació
 
Destaquem