Prepara el boníssim tortell de Sant Antoni

Són les postres típiques de la diada del patró dels animals

Ara que la setmana dels barbuts, la més freda de l'any, es fa sentir amb força, és hora de posar-se a la cuina per gaudir de les postres típiques d'aquestes dates. I és que com passa en moltes de les festivitats de Catalunya, a banda de dites populars, el dia de Sant Antoni també té unes dolces postres típiques de la jornada: el tortell de Sant Antoni.

T'expliquem com preparar-lo, tenint en compte que la recepta és molt similar a la del Tortell de Reis, amb la diferència que, en aquest cas, no porta fruites confitades per sobre.

 

INGREDIENTS

Per a la primera massa:

  • 80 g de farina
  • 20 gr de llevat de forner
  • 35 cc de llet

Per la segona massa:

 
  • 250 g de farina
  • 50 g de sucre
  • 50 g de mantega
  • 50 ml de llet
  • 2 ous
  • Un polsim de sal
  • La pell d'una llimona ratllada.
  • 1 culleradeta de nou moscada i una de tarongina.
  • 1 cullerada d'anís sec

Per fer el massapà del farcit:

  • 200 g d'ametlla mòlta
  • 200 g de sucre llustre
  • 1 clara d'ou.

Pel sucre humitejat per cobrir el tortell:

  • Sucre llustre.
  • Unes gotetes d'aigua.

ELABORACIÓ

  • Preparem la primera massa barrejant en un bol la farina, la llet tèbia i el llevat.
  • Treballem la massa fins que estigui elàstica i en fem una bola.
  • Guardem la bola tapada amb un drap en un lloc fosc i sec fins que augmenti de volum.
  • Mentre augmenta de volum, preparem la segona massa barrejant la farina, una mica de sal, la nou moscada, la tarongina i l'anís, els ous i la mantega tova.
  • Quan ho tenim barrejat, anem afegint la llet a poc a poc fins que la pasta es lligui.
  • Afegim la massa mare que hem deixat reposar, i ho treballem tot plegat fins que quedi ben mesclat.
  • Fem de nou una bola i la deixem reposar tapada amb un drap fins que tripliqui el seu volum.
  • Mentrestant, preparem el massapà, barrejant la farina d'ametlla, el sucre llustre i la clara d'ou.
  • Un cop fet el massapà, el reservem i preparem el sucre humitejat, posant unes gotes d'aigua al sucre llustre, i deixem que s'assequi.
  • Passades unes hores, quan la pasta hagi triplicat el seu volum, l'estirem amb un corró, i, alhora, fem un xurro llarg amb el massapà.
  • Posem el massapà a sobre de la pasta i anem embolicant-lo donant-li la forma del tortell.
  • Un cop fet, l'aplanem una mica, i hi fem els talls característics d'aquest tortell perquè, un cop cuit, es vegi el massapà de l'interior.
  • Deixem reposar el tortell a sobre de la safata del forn fins que torni a augmentar de volum, i després el pintem amb rovell d'ou, i posem sucre per sobre.
  • Coure el tortell al forn uns vint minuts a 180 graus.
  • Un cop cuit, hi posem sucre humitejat per sobre.
  • El deixem refredar, i ja està llest per gaudir-lo!
Més informació
 
Destaquem