Celebra el 23 d'abril amb el pa de Sant Jordi

La festa té el seu propi pa a Catalunya, i el podeu preparar a casa

L'heu vist a forns i pastisseries de Catalunya quan s'acosta el dia de Sant Jordi. Un pa, tradicionalment amb forma de pa de pagès, fet amb franges de formatge (de Maó) i de sobrassada, i que quan es parteix, recorda la forma de la senyera.

Parlem del pa de Sant Jordi, una de les tradicions gastronòmiques del 23 d'abril, dia del patró de Catalunya. Si bé és cert que actualment adopta formes ben variades, com dèiem, la forma tradicional és la de pa de pagès, i actualment, comparteix aparadors amb galetes, caramels, i altres llaminadures per celebrar la festa.

I per si el voleu preparar a casa, compartim les recepta!

INGREDIENTS:

Per a la massa de formatge:

  • 1 kg de farina de mitja força
  • 400 grams de formatge parmesà ratllat
  • 50 grams de llevat
  • 10 g de massa mare
  • 12 grams de sal
  • 600 grams d'aigua

Per a la massa de sobrassada:

  • 1 kg de farina de mitja força
  • 50 grams de llevat
  • 15 grams de sal
  • 10 grams de massa mare
  • 400 grams de sobrassada
  • 480 grams d'aigua

Per a la massa de nous:

  • 1 kg de farina de força
  • 300 grams de nous picades
  • 15 grams de sal
  • 50 grams de llevat
  • 40 grams de mantega
  • 10 grams de massa mare
  • 550 grams d'aigua

ELABORACIÓ:

  • Prepareu cadascuna de les masses en un bol diferents.
  • A cada bol, poseu la farina, feu un forat al mig, i afegiu la resta d'ingredients corresponents.
  • Pasteu per separat les tres masses fins que quedi una pasta homogènia.
  • Quan estigui a punt, deixeu-les reposar tapades amb un drap durant uns 25 minuts.
  • Passat aquest temps, estireu les masses (la de formatge i la de sobrassada).
  • Talleu 5 tires grogues, i 4 de vermelles.
  • En una safata gran de forn, poseu un raig d'oli i espolseu amb farina, i estireu la massa de nous ben fina.
  • Afegiu al damunt les tires que heu tallat formant la senyera.
  • Deixeu-ho reposar una estona més fins que la pasta hagi doblat el seu volum.
  • Un cop la pasta hagi fermentat, coeu el pa al forn uns 30 minuts a uns 200 graus, amb el forn preescalfat.

I ja el teniu a punt per menjar-lo per Sant Jordi!

Més informació
 
Destaquem