Tots a punt per a la revetlla de Sant Pere!

Després de Sant Joan, celebrem la festivitat del patró dels pescadors, amb festes majors a molts municipis

Ara que ja hem donat la benvinguda a l'estiu, i que hem celebrat Sant Joan de la millor manera, és el torn de celebrar Sant Pere. Una festivitat que se celebra el dia 29 de juny, i que compta també amb la tradicional revetlla de Sant Pere, la nit del 28 de juny, on no hi falta la coca de Sant Pere!

Una festa molt arrelada a Catalunya, sent Sant Pere motiu de festes patronals a molts municipis catalans, organitzades, moltes d'elles, per les confraries de pescadors. I és que Sant Pere és el patró dels pescadors.

Més enllà de les tradicionals revetlles del dia 28, o els actes commemoratius el mateix dia 29, les celebracions al voltant de Sant Pere acostumen a durar diversos dies, esdevenint la festa major de molts d'aquests municipis.

Una celebració, doncs, d'origen catòlic, en honor del principal dels apòstols cristians, qui "guarda les portes del cel", motiu pel qual se'l representa amb unes claus, i que, abans de seguir Jesús, havia estat pescador.

La revetlla de Sant Pere

Tot i que la tradició no s'ha mantingut amb tanta força com passa amb Sant Joan, encara són molts els municipis i barris que celebren revetlles estiuenques amb petards i fogueres, i àpats familiars o amb els amics la vigília de Sant Pere, el 28 de juny. També és el torn de moltes festes majors arreu del territori, que reben d'aquesta manera l'època estival.

Els municipis on més s'ha mantingut la tradició de celebrar Sant Pere són aquells que es troben a la costa, si bé no és difícil gaudir-ne arreu del territori. Així, normalment hi ha celebracions de Sant Pere, entre moltes altres, a municipis com Figueres, Sant Cugat del Vallès, Sant Pere de Vilamajor, Cambrils, Begur i antigament arreu de Barcelona.

Més informació
 
Destaquem