És temps de calçots, i ens agrada!

Les calçotades són una de les tradicions d'hivern més arrelades a Catalunya

Quan el fred és ben viu, és temps de calçots a Catalunya. I és que, un any més, i ara que ja ha passat Sant Antoni, és el moment de les tradicionals calçotades arreu del territori. Tot i que ja des de principis de gener, o fins i tot abans, hi ha qui gaudeix d'aquesta tradició gastronòmica, el període de les calçotades s'estén des de Sant Antoni i fins a finals d'abril. Una època d'àpats a casa, al camp, o als restaurants de Catalunya, que aplega famílies i amics al voltant d'un foc i una taula per degustar aquest producte tan nostre.

Els calçots són propis de l'hivern. FOTO: C.Caballé

Els calçots són propis de l'hivern. FOTO: C.Caballé

Què són els calçots?

Els calçots són un tipus de cebes tendres i allargades que es poden cultivar a les zones on no hi ha massa gelades. El nom del calçot s'atribueix a la manera com es planta, mig colgat a la terra. Una tècnica que es coneix com "calçar", i que permet que el brot sigui blanc i tendre.

Els calçots són populars els de l'Alt Camp, especialment a Valls, tot i que actualment es conreen arreu de Catalunya.

A l'hora de coure'ls, la calçotada consisteix a enfilar els calçots amb un filferro i coure'ls en una brasa feta de llenya i trossos de cep de vinya. Tot seguit, es mengen amb la tradicional salsa romesco, i s'acompanyen d'una rostida de carn, i botifarra amb seques.

Els calçots es couen amb foc de llenya i s'acompanyen de salsa romesco. FOTO: C.Caballé

Els calçots es couen amb foc de llenya i s'acompanyen de salsa romesco. FOTO: C.Caballé

.

La tradició

La tradició de fer calçotades començà a Valls, a les primeres dècades del segle XX. Els vallencs aprofitaven l'època de poda de la vinya per fer àpats amb calçots a la masia. El costum familiar inicialment es va estendre als restaurants de la zona atraient turisme a la zona. Actualment, la tradició s'ha estès arreu del territori, i ha esdevingut una festa familiar o d'amics.

Les calçotades varien en funció del clima, però s'acostumen a fer a partir de Sant Antoni i abans de Sant Jordi. Tres mesos que comencen amb la celebració de la tradicional Festa de la Calçotada de Valls, el darrer cap de setmana de gener.

Més informació
 
Destaquem