L'origen llegendari de les calçotades: qui va ser Xat de Benaiges?

No es coneix l'origen exacte d'aquesta tradició gastronòmica catalana

Hi ha diverses versions sobre quin és l'origen dels calçots i les calçotades a Catalunya. De fet, és un misteri. Però com en totes les tradicions, hi ha diferents llegendes al darrere que expliquen per què, avui dia, gaudim d'aquest popular àpat.

Una de les llegendes més famoses sobre com van aparèixer per primera vegada els calçots és la que atribueix la descoberta a en Xat de Benaiges, un camperol que va viure a Valls a la fi del segle XIX. Segons la llegenda, el Xat de Benaiges estava cuinant unes cebes al foc quan se li van socarrimar i en comptes de llençar-les, va pelar-les i se les va menjar, descobrint que tenien un gust dolç. Així, per atzar, va descobrir un plat que a la primeria del segle XX ja era tot un clàssic a moltes de les llars de Valls.

Els calçots es couen al foc de llenya. FOTO: C.Caballé

Els calçots es couen al foc de llenya. FOTO: C.Caballé

Des d'aquell moment, la tradició de consumir calçots, i tot el ritu que hi ha al voltant de les calçotades, ha esdevingut una festa gastronòmica arreu de Catalunya. De fet, va ser a mitjan segle passat que el calçot es va fer conèixer fora de l'Alt Camp, particularment gràcies la divulgació feta per la colla artística i humorística l'Olla.

D'aquesta llegenda, que estaria situada a mitjans del segle XIX, no hi ha cap prova que sigui verídica. Per això l'origen dels calçots segueix sent un misteri.

Més informació
 
Destaquem