Saps per què Santa Eulàlia plora per la Mercè?

El 24 de setembre és la festivitat de la patrona de Barcelona

Coincidint amb la celebració de La Mercè a Barcelona el 24 de setembre, ciutat de la qual n'és patrona, compartim una curiositat que potser molts de vosaltres desconeixeu. Potser aquest any no és així, però és força habitual que durant el dia de la Mercè caigui algun ruixat a la capital de Catalunya.

La curiositat està en el fet que, segons la llegenda, les gotes de pluja són les llàgrimes de Santa Eulàlia, la patrona original de la ciutat, que està trista per haver quedat en un segon pla, eclipsada per la Mercè.

La màrtir Santa Eulàlia, la patrona oblidada, va perdre la vida amb només tretze anys per la seva fe cristiana a la Barcino romana. La jove Eulàlia va demanar als romans que deixessin de perseguir als cristians i per això va ser condemnada a patir fins a la mort tretze tortures, tantes com anys tenia.

Eulàlia va ser canonitzada l'any 633 i es va convertir en la patrona en solitari de la ciutat comtal fins al segle XVII. La festivitat dedicada a Santa Eulàlia se celebra el 12 de febrer.

L'any 1867 Barcelona va patir una plaga de llagostes que no hi havia manera d'aniquilar. Els barcelonins van resar a la Verge de la Mercè i aquesta els va escoltar salvant la ciutat de la plaga. Com a agraïment, la Mercè va ser nomenada patrona de Barcelona. Per aquest motiu, la ciutat compta amb dues patrones.

Més informació
 
Destaquem